Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio Službu Božje Riječi u čast Svetoga križa

Zagreb (IKA)

Povodom dolaska u zagrebačku prvostolnicu Misijskoga križa ovogodišnjega Međunarodnoga euharistijskog kongresa u Budimpešti, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Mijom Gorskim i Ivanom Šaškom, predvodio je u subotu 8. veljače Službu Božje riječi u čast Svetoga križa. Misijski je križ simbol Kongresa koji na poseban način u pripremnom razdoblju do njegova početka povezuje razne biskupije i narode, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zahvalivši nadbiskupu ostrogonsko-budimpeštanskom kardinalu Péteru Erdöu, koji je omogućio da križ bude u Zagrebu upravo u trodnevnici blagdana bl. Alojzija Stepinca, kardinal je u uvodnoj riječi opisao jedinstveni izgled ovoga unikatnog relikvijara: “U njegovu je središtu dio onoga drveta koje vjernici časte kao relikviju Kristova križa, na kojemu je razapet i na kojemu nas je na Kalvariji Božji Sin otkupio za vječnost. Pod jednim je drvetom čovjek svojom neposlušnošću otvorio ponor propasti i smrti, a na drugome je drvetu Isus, poslušnošću Ocu, čovjeku vratio život. Ovaj križ po sebi ima dekoraciju brončanih vitica koje nalikuju na grane i mladice, izrasle iz korijena Kristova prinosa u ljubavi. U tim se mladicama nalaze relikvije svetaca i blaženika, osobito iz Srednje i Istočne Europe. Oni su istinski cvjetovi i plodovi u kojima je vidljiv novi, vječni život”, rekao je kardinal istaknuvši da se na Križu nalaze relikvije hrvatskih svetaca i blaženika: sv. Marka Križevčanina, bl. Alojzija Stepinca te blaženih Drinskih mučenica.

U homiliji se kardinal posebice osvrnuo na geslo Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti Svi su moji izvori u tebi (Psalam 87, 7), povezavši ga s križem u kojem se susreće Božja ljubav prema čovjeku te ljudska čežnja za srećom i spasenjem, za Bogom. “Križ nam otkriva snagu i ljepotu Božjega dara, počevši od dara života. Od Boga je sve što je potrebno za naravni i nadnaravni život. Biblija to svjedoči na puno mjesta. Tako još jedan psalam svjedoči: U tebi je izvor životni, tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo. (Ps 36,10). Od toga se Izvora izabrani narod udaljavao i ponovno k njemu vraćao, pozivan od proroka: S radošću ćete crpsti vodu iz izvora spasenja. (Iz 12, 3).”, istaknuo je kardinal.

Također je, kroz vrijeme priprave za proslavu i samu proslavu blagdana Stepinčeva u Stepinčevoj katedrali, rastumačio znakovitost prisutnosti Misijskoga križa u povezanosti bl. Alojzija s euharistijskim kongresom u Budimpešti. Naime, 27. svibnja 1938. bl. Stepinac je, kao zagrebački nadbiskup, sudjelovao i propovijedao na svjetskom euharistijskom kongresu koji se i tada održavao u Budimpešti, govoreći o euharistiji kao zlatnome vezu ljubavi što Boga veže s čovjekom.

Na kraju homilije, kardinal je posebice istaknuo mlade koji se pripremaju za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu za koji su izabrali riječi Blažene Djevice Marije učenicima:  Što god vam rekne, učinite. (Iv 2, 5). “Nadamo se da će po ovome križu snažnije u srcima mladih odjeknuti riječi: Što god vam rekne, učinite! Te da će se velikodušno odazvati Gospodinu koji ih zove u svećeništvo ili redovništvo, koji im daje dar da budu kršćanski supružnici i roditelji, da žive radost svoje vjere u svijetu koji odvraća od Izvora života”, rekao je kardinal Bozanić te homiliju zaključio riječima: “Sa sobom nosimo riječi apostola Petra da nam Krist bude u srcima, što je jamstvo da se ne trebamo bojati. S Kristom u srcu spremni smo obrazložiti nadu, noseći svoj križ, jasno gledajući da život darovan drugima nije izgubljen život nego njegova punina.”