Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Josip Bozanić dodijelio diplome o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima

Zagreb (IKA)

Svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima u petak 21. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu završena je još jedna Đakonska pastoralna godina.


Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. sc. Jakov Rađa. On je istaknuo kako je ova Đakonska pastoralna godina bila posebna jer ju je obilježila pandemija virusa COVID-19 te su polaznici za vrijeme studijskih tjedana bili potpuno odvojeni od Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.Rektor Sjemeništa Željko Faltak pozdravio sve nazočneU ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu prisutne je pozdravio rektor mr. Željko Faltak koji je zahvalio svima uključenima u odvijanje programa.

Ove pastoralne godine program je pohađao 21 đakon i svećenički kandidat koji su uspješno prošli zahtjeve programa i stekli potrebnu stručnu spremu za svoju daljnju pastirsku službu. To su šestorica đakona Zagrebačke nadbiskupije, jedan Varaždinske biskupije, trojica Sisačke biskupije, jedan Bjelovarsko-križevačke biskupije, te pripadnici franjevačkih, salezijanske i dominikanske redovničke zajednice.

U ime đakona zahvalu na zajedništvu uputio vlč. Petar Krašek, đakon Varaždinske biskupije

U drugom dijelu svečanosti uslijedilo je uručenje diploma i nagrada koje je đakonima uručio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. U ime đakona prisutne je pozdravio i zahvalio na zajedništvu i spoznajama koje su kroz svoju formaciju primili vlč. Petar Krašek, đakon Varaždinske biskupije.

Na kraju svečanosti đakonima je svoju pastirsku riječ uputio kardinal Bozanić: “Svećenik je onaj koji je starješina, koji je za druge, koji je postavljen da služi drugima. Bit ćete postavljeni u odnos prema onima kojima ćete biti poslani da ih vodite, odnos koji na prvo mjesto stavlja služenje. Moramo biti svjesni da nikoga ne smijemo vezivati na sebe.”

Neka uistinu vaše mlade mise budu naše, zajedničke

Govoreći o mladim misama koje će uslijediti nakon prezbiterskog ređenja 5. lipnja kardinal je istaknuo: “Mlada misa u prvom redu treba biti misa slavlja Crkve – vas i Crkve, vas i župne zajednice. Neka uistinu vaše mlade mise budu naše, zajedničke, da zajednice u kojima ste rasli i dozrijevali osjete da je to nešto zajedničko, crkveno.”

Kardinal Bozanić osvrnuo se i na izazov pandemije koronacirusa i pozvao đakone da si postave pitanje što Bog od njih očekuje i napomenuo: “Mi trebamo u punini živjeti ovo vrijeme koje nam je dano i snalaziti se kako je moguće. Treba u svakom vremenu učiniti ono što je moguće i ne očekivati da nam bude onako kako mi zamišljamo, nego prihvatiti novi izazov.”

Đakoni koji su primili diplome o postignutoj svećeničkoj spremi

– Zagrebačka nadbiskupija: Višeslav Foretić, Hrvoje Maltarić, Patrik Paulić, Vatroslav Siketić, Matija Slišković, Luka Tufeković
– Varaždinska biskupija: Petar Krašek
– Sisačka biskupija: Damir Kunić, Ivan Kuzmić
– Bjelovarsko-križevačka biskupija: Dejan Fortuna
– Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda: fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić, fra Mislav Lukačević
– Franjevačka provincija sv. Jeronima: fra Pavle Ivić
– Hrvatska dominikanska provincija Navještenja BDM: fr. Marin Golubović, fr. Karlo Alan Kevo
– Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca: don Tomislav Lukač
– Slovenska kapucinska provincija: fra Jurij Slamnik
– Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića (bogoslovi koji su primili potvrdu o završenoj Đakonskoj pastoralnoj godini): fra Ivan Perić, fra Josip Milatović.