Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael

Zagreb (IKA)

Obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael u ponedjeljak 11. studenoga završilo je svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Izvođače i publiku, među kojima su između ostalih bili zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i ostali vjerski predstavnici, pozdravio je apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, istaknuvši kako glazba u „svakome od nas budi misli, osjećaje i sjećanja za koje smo mislili da smo ih zaboravili“. Za razliku od drugih umjetničkih iskustava, glazba svakome od nas „govori na drukčiji način“ i zahvaljujući svom „univerzalnom jeziku koji dopire do svakoga, bez obzira kojoj kulturi pripadao, može biti sredstvo društvenoga povezivanja“, rekao je nuncij Lingua, i pritom naveo i riječi pape u miru Benedikta XVI. i pape Franje o glazbi i umjetnosti.

Srdačno je pozdravio sve koji su se okupili na tom koncertu kao dijelu obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, i posebno zahvalio izraelskom veleposlaniku Ilanu Moru na sudjelovanju u organizaciji važne obljetnice i toga izvanrednoga glazbenoga događaja. Sve je pozvao da uživaju u glazbi.

Na koncertu su nastupili Zagrebačka filharmonija; violinistica Itamar Zorman; sopranistica Tanja Ruždjak; sopranistica Maja Vukoja i Djevojački zbor Zvjezdice pod ravnanjem Ariela Zuckermanna i izveli djela židovske i katoličke tradicije.

Obilježavanje obljetnice počelo je u jutarnjim satima Konferencijom u Velikoj dvorani na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, koju su zajedno organizirali Veleposlanstvo Države Izrael, Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj, Zagrebačka nadbiskupija i Hrvatsko katoličko sveučilište, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.