Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 11. obljetnica djelovanja Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim"

Zagreb (IKA)

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" 3. prosinca obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 11 godina djelovanja te su tom prigodom predstavljena i ostvarenja Zaklade u 2019. godini.

Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” nastoji promicati te provoditi obrazovne, socijalne i kulturne integracije osoba s invaliditetom. Uvodni govor  tijekom obilježavanja Dana vodio je dramski umjetnik Dubravko Sidor, jedan od “čitača” knjiga za slabovidne i slijepe osobe. Pritom je iznio podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom. Od toga je više muškaraca nego žena, a u postocima se govori 12% stanovništva.

“Ovaj dan je prigoda da se još više naglase potrebe i problemi osoba s invaliditetom, te da se pokažu neizmjerne mogućnosti i potencijali osoba s invaliditetom”, rekla je Marija Mustač iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom .

Mirko Hrkač, osnivač zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, naglasio je potrebu osvješćivanja jednakosti osoba s invaliditetom sa svima ostalima. Istaknuo je da mu je “teško prihvatiti da netko govori o čovjeku s posebnim potrebama jer mi svi imamo iste potrebe ali drugačije mogućnosti.” Zato je važno da se svima daju iste mogućnosti, nastavio je Hrkač te objasnio da Zaklada to radi kroz razne projekte. Hrkač je također rekao da mu najveću snagu daje Gospa. “Meni je to snaga i bez toga ne bih mogao funkcionirati. Sama Zaklada je potekla iz projekta zvučne Biblije, a on je nadahnut Gospinom porukom iz Međugorja gdje nas Gospa poziva da svakodnevno čitamo Bibliju sa svojim obiteljima.”

Na kraju su uručene zahvalnice kolegama i suradnicima Zaklade koji su dali svoj doprinos u ostvarenju njene svrhe te pet prijenosnih računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom.