Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni znanstveni skup "Europa i kultura sjećanja" održan u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Jednodnevni međunarodni znanstveni skup "Europa i kultura sjećanja" odražan je u subotu 12. listopada u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u organizaciji Željezanske biskupije u Austriji i "Međunarodne udruge gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M".

Cilj međunarodnoga znanstvenog skupa je potaknuti uključivanje gradišćanskohrvatske zajednice u bolje povezivanje sa “starom Domovinom” te potaknuti teme koje pozivaju na promišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i važnosti promicanja zajedničkih europskih vrijednosti.

Na skupu su govorili znanstvenici i ugledne osobe iz javnog i političkog života iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Italije, BiH i Hrvatske. Predavači dolaze s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu, Karlova sveučilišta u Pragu, Instituta za povijest iz Zagreba, Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, Franjevačke teologije u Sarajevu i drugi.

Rad skupa otvorio je željezanski biskup Egidije Živković. Istaknuo je važnost povezivanja gradišćanskih Hrvata sa svojom “starom Domovinom” Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. “Tema ovoga skupa je kultura sjećanja. Mi se puno bavimo s prošlošću i nikako je ne možemo obraditi. Želimo dati doprinos, napraviti jedan iskorak u budućnost kako bismo se više bavili kulturom sjećanja, a da ostavimo nekulturu zaborava koja hara među nama”, rekao je mons. Živković. Također, istaknuo je važnost podržavanja toga skupa od strane Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice, Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. “Ovo nije samo znanstveni skup u organizaciji Crkve i Udruge Hrvat S.A.M. Svi stoje iza ovoga projekta jer su prepoznali njegovu važnost. Puno nam to znači”, istaknuo je biskup Živković. Na kraju predavanja rekao je da Europa nije samo veliko tržište nego je po svojoj pravoj biti ispreplitanje alteriteta, identiteta i kršćanskoga vjerskoga iskustva.

Na skupu je uime Vlade bio ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. “Kao bivši veleposlanik u Mađarskoj pratio sam rad gradišćanskih Hrvata. Hrvatska podržava sve projekte Hrvata, hrvatskih manjina u ove tri države (Slovačka, Austrija, Mađarska). Naziv skupa govori o čuvanju identiteta, jezika, kulture, običaja. Hrvatska to podupire, a na koncu to je i temeljna ustavna obveza” rekao je ministar Grlić Radman. 

Uime Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske skupu je nazočio i Milan Bošnjak. “Vesele nas ovakvi projekti. Svrha našeg postojanja je da podupiremo ovakve projekte kojima se čuva i njeguje hrvatski identitet”, rekao je Bošnjak.

Glavni organizatori međunarodnog znanstvenog skupa su Željezanska biskupija i “Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska)” iz Zagreba te istoimena udruga iz Eisenstadta (Austrija), a suorganizator je Hrvatsko katoličko sveučilište. Voditeljica cjelokupnoga znanstvenog dijela projekta je doc. dr. sc. Andreja Sršen sa Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednica udruge u Hrvatskoj i predsjednica Organizacijskog odbora međunarodnoga znanstvenog skupa.

Na međunarodnom znanstvenom skupu otvorene su teme iz različitih društveno-humanističkih područja od kojih su, između ostalih, najzastupljenija znanstvena polja povijesti, sociologije, teologije i kroatologije.

U Dubravi će u subotu s početkom u 18 sati u crkvi Pape Ivana XXIII. misu za domovinu i branitelje predvoditi biskup Egidije Živković.