Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministrica Obuljen Koržinek s kardinalom Bozanićem obišla katedralu i Nadbiskupski dvor

Zagreb (IKA)

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak 22. svibnja zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor kako bi se upoznala s razmjerima šteta nastalih u potresu.


Nakon obilaska katedrale i Nadbiskupskog dvora, kardinal i ministrica zadržali su se u razgovoru. Kardinal je zahvalio ministrici na potpori koju su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture iskazali u dosadašnjem tijeku evidentiranja i sanacija šteta te je upoznao ministricu s daljnjim planovima naglasivši da razmjeri šteta još uvijek nisu poznati te će biti potrebno vrijeme kako bi se moglo pristupiti izradi planova sanacije i obnove.

U tom smislu, osiguravanje katedrale skelama u unutrašnjosti te izvana prvotna je i najhitnija mjera kako bi se spriječilo daljnje pucanje zidova i urušavanje svoda, posebno u dijelu apside.

Ministrica je izvijestila kardinala o dosad sabranoj evidenciji i procjenama šteta na sakralnim objektima koje su napravile stručne službe Ministarstva, istaknuvši kako su ministri kulture iz zemalja Europske unije iskazali podršku te namjeru pomoći Hrvatskoj u obnovi kulturnih dobara.


Osim toga, ministrica je istaknula da su spremnost na pomoć u obnovi iskazali i iz UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija.