Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica maturanata zagrebačkog NKG-a

Zagreb (IKA)

U crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak 22. svibnja slavljena je misa zahvalnica za maturante Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu. Misu je predvodio je glavni urednik i direktor nakladničke kuće „Salesiana“ don Mihovil Kurkut, SDB.

Suslavio je školski duhovnik vlč. Luka Premelč, a na slavlju je prisustvovao i novi predsjednik školskog odbora Gimnazije preč. mr. Ivan Lukić. Sjemeništarci su posluživali kod oltara, a slavlje je animirao Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić i orguljaškom pratnjom bogoslova V. godine Vedrana Jakića, negdašnjeg učenika Gimnazije.

Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina i prijatelji šalatskih maturanata te profesori Gimnazije predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalili su Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata. Kao i prošlih godina, i ova generacija maturanata morala je svoj „maturitas“ obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. te nastavlja, zajedno sa sjemenišnom crkvom Srca Isusova, opsežne zahvate obnove i rekonstrukcije.

U propovijedi je don Mihovil okupljenim maturantima poručio da ne bježe od životnih križeva. „Lako mi je s problemima koji ne diraju moju dušu i srce, ali teško je kada vidimo da je dio tog problema osoba koju volimo, za koju brinemo i do koje nam je stalo. Svi mi želimo kroz život proći što bolje, ali sposobnost suočavanja sa životnim križevima je ono što nam je potrebno“, naglasio je, između ostaloga, propovjednik.

Zaključujući svoje promišljanje o životnim kušnjama i krizama, koje će se sigurno pojaviti tijekom fakultetskih dana, ohrabrio je maturante da uvijek postoji rješenje. „Bez obzira na sve životne padove budite svjesni da niste sami, jer ima netko kome je stalo do vas i tko će vam dati snage da se svaki puta vratite još jači, a to je Isus Krist. On vam govori – nisi sam, Ja sam s tobom“, naglasio je don Mihovil.

Maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež, Bibliju, križ i maturantsku sliku, želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine obilježene mnogim izazovima od kojih treba posebno izdvojiti koronakrizu i potres. Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je maturant Dominik Palić te generalni duktor Sjemeništa Fran Kuharić. Po završetku mise zahvalnice i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje u atriju crkve.