Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Želimir Puljić obišao franjevački samostan i crkvu sv. Franje Asiškog na Kaptolu

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić obišao je u subotu 9. svibnja franjevački samostan i samostansku crkvu sv. Franje Asiškog na Kaptolu, koji su teško oštećeni potresom u Zagrebu.


Gospodina nadbiskupa, u pratnji njegova tajnika don Damira Šehića primili su provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, gvardijan kaptolskog franjevačkog samostana fra Zdravko Lazić, samostanski ekonom fra Miroslav Petrac i fra Mate Bašić.


Franjevci su nadbiskupa upoznali s oštećenjima na svodovima, nosivim stupovima, zvoniku i pročelju Crkve, te znatnim oštećenjima unutrašnjeg dijela samostana, kao i s planovima za hitno učvršćenje zvonika i svodova crkve, te okvirnim planovima rekonstrukcije i obnove tog kompleksa franjevačkog samostana, jednog od poznatijih ispovjedaonica i duhovnih centara grada Zagreba.


U prigodnom i srdačnom razgovoru u samostanu nadbiskup se zanimao za samostansku zajednicu iseljenu nakon potresa te je sam, vidjevši razmjere štete, uputio svima riječi ohrabrenja i zahvale za sve što franjevci čine za naš narod i Crkvu u Hrvata.


Mons. Puljić je izrazio nadu za što skorijom obnovom te osobito za što brži povratak braće franjevaca na Kaptol.