Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Zagrebu je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske gradske četvrti Trnje organizirao poseban program u spomen na žrtvu Vukovara te su 17. listopada upaljeni lampioni duž Ulice grada Vukovara te je simbolično „Vukovarskim svijetlom mira“ upaljena svijeća pred kipom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Milan Zanoški naveo je da je Klub i ove godine, dvadesete zaredom, organizirao posebno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pod poznatim sloganom „I reći ću Vam samo još jednu stvar: zapamtite Vukovar“.

Danas ćemo ovdje na jedan primjeren način komemorirati sjećanje na žrtve svih onih ljudi koji su život dali za našu zajedničku slobodu”, rekao Zanoški.

Jednakovremeno paljenje lampaša duž ulice grada Vukovara u Zagrebu započelo je u 18 sati, a središnji događaj odvio se u 18.30 ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu, između kolnika ulice Hrvatske bratske zajednice, kod dvorane Vatroslav Lisinski. Lampionima je ispisano ime grada Vukovara, napravljen je također križ od lampiona, a velika svijeća u sredini simbolično je zapaljena “Vukovarskim svjetlom mira” donesenim iz Vukovara. Nakon paljenja lampiona, minutom šutnje i molitvom svi prisutni i nazočni odali su počast svima stradalima u obrani Vukovara i tog dijela Hrvatske. Program su također podržali dramski i glazbeni umjetnici.

Osim članova Kluba veterana 148. brigade HV-a nazočili su postrojba Hrvatskog redarstva, postrojba Hrvatske policije, kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta, kadeti Policijske akademije te Simfonijski puhački orkestar HV-a.

 

Misa za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Hrvatske, za cijeli Zagreb, služi se 18. studenoga u 19 sati u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu. Nakon mise u 20 sati održava se koncert “ZAPAMTITE VUKOVAR” uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije, te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.