Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 23. križni put mladih Varaždinske biskupije

Mala Subotica/Sveti Juraj na Bregu (IKA)

23. križni put mladih Varaždinske biskupije održan je 25. i 26. ožujka pod geslom „Neka mi bude po riječi Tvojoj“ (Lk 1,38).

Oko 300 mladih hodalo je Preloškim, Čakovečkim i Štrigovskim dekanatom.

Mladi su hod započeli u Maloj Subotici gdje su se okupili u ranim jutarnjim satima. Nakon okrjepe i dobrodošlice župnika Tomislava Kosa, koji je oba dana sudjelovao na križnom putu, uputili su se u župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije na jutarnju molitvu.

Molitvu je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter koji je mladima dao potrebne informacije vezane za sam hod i uputio im poticajne riječi. Naglasio je kako su samim dolaskom potvrdili geslo ovogodišnjeg križnog puta i poput Djevice Marije odlučili reći „da“ Gospodinu koji ih zove da budu „radnici na Njegovoj njivi“.

Sudionici križnoga puta su u subotu su kroz Palovec, Strelec, Držimurec, Turčišće, Domašinec i Gardinovec. Mještani su im na postajama križnoga puta pružili okrjepu te poželjeli dobrodošlicu. Križni put su u subotu mladi završili u Belici gdje ih je pozdravio župnik Karlo Kruljac. Nakon večere uputili su se u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na misu koju je predvodio vlč. Marko Domiter. Koncelebrirali su vlč. Tomislav Kos, vlč. Dominik Cestar i župnik Karlo Kruljac.

Povjerenik za mlade Varaždinske biskupije na misi je mlade još jednom ohrabrio da se ne boje reći „da“ Gospodinu i potaknuo ih da ne budu prevrtljivog srca poput Adama i Eve već da imaju srce u koje je utkana Gospodinova riječ poput Zaharije i njegove žene Elizabete. Nakon mise mladi su se uputili na noćenje.

Nedjelju ujutro mladi su započeli molitvom osme postaje križnoga puta u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici. Iz Belice uputili su se dalje na križni put čiji je cilj bila crkva sv. Jurja, u Svetom Jurju na Bregu.

Tijekom hoda u nedjelju pratili su ih mještani kroz čija su mjesta sudionici prolazili te su im, kao i u subotu, na postajama križnoga puta pripremili okrjepu te iskazali dobrodošlicu. Pjevanje na postajama oba dana, kao i na misnim slavljima, vodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Damijana Turkovića.

„Od umora slomljeni, ali blagoslovljeni“, kako kaže himna ovogodišnjeg križnog puta mladi su u večernjim satima stigli do svoga cilja čiji vrhunac je bila misa koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

Biskup je mladima zahvalio što su se odlučili poći na križni put, što su u današnje vrijeme odlučili slijediti Krista i prenositi njegovo evanđelje po svemu svijetu. U homiliji mladima je poručio da ulomak iz nedjeljnog Evanđelja o Lazarovu uskrsnuću, koje govori o prijateljstvu, ljubavi i suzama, svima želi „ispričati priču“ – da je Bog začetnik života, da On živi i da nas nakon ovog života čeka život vječni.

Mladim hodočasnicima mons. Radoš poručio je da kao vjernici u životu Boga uvijek imamo za prijatelja te da već sad, u ovom životu živimo vječnost za koju smo stvoreni.