Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana pretpremijera dokumentarnog filma "Alojzije Viktor Stepinac"

Zagreb (IKA)

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u četvrtak 7. veljače održana je u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatske radiotelevizije zatvorena pretpremijera HRT-ovog dokumentarnog filma „Alojzije Viktor Stepinac“, scenarista Nike Kostanića i redatelja Nevena Mihaela Dianeževića.

U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine sve je pozdravio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, jedan od sugovornika u filmu te pranećak blaženog Alojzija Stepinca.

“Izgovoreno je puno kleveta i laži na račun hrvatskog blaženika. Te laži su se širile desetljećima za vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je to sve razotkriti i govoriti istinu. Teško to ide jer puno se dosad naslagalo o tom vremenu i tom čovjeku”, istaknuo je biskup Mrzljak.

U govoru je također zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji te svima uključenima u izradu filma na trudu i svemu uloženom u realizaciju filma izrazivši nadu da će ovaj film dati novi doprinos glasu istine o duhovnom velikanu Katoličke Crkve blaženom Alojziju Stepincu.

“Vjerujem kako će i ovaj film u tom smjeru još više biti svjetlo onoga vremena, ali i vremena do danas”, poručio je varžadinski biskup Josip Mrzljak.

U ime glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića, okupljene je pozdravio ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a gospodin Renato Kunić izrazivši zadovoljstvo što HRT stoji iza ovog projekta te čestitao cjelokupnoj filmskoj ekipi na čelu s autorima filma Nikom Kostanićem i Nevenom Mihaelom Dianeževićem te direktorom fotografije Ivanom Kovačem.
Scenarist i urednik filma gospodin Niko Kostanić zahvalivši na potpori vodstvu HRT-a i svima uključenima u ovaj projekt istaknuo je da je Stepinac bio bolji čovjek nego vrijeme u kojem je živio te da je obrada ovakve teme i pristup razlog postojanja javnog televizijskog servisa.

“Što se tiče samog sadržaja filma koji se bavim čitavim životom kardinala Stepinca, temeljno pitanje filma je li blaženik mogao napraviti više za vrijeme Drugog svjetskog rata te je li mogao spasiti više ljudi”, poručio je Kostanić.

Svoj osvrt na projekt dao je redatelj filma gospodin Neven Mihael Dianežević koji je rekao da je radeći na ovom projektu bolje upoznao život blaženog Alojzija Stepinca. „Kardinal Stepinac je svoj život vodio u skladu s po meni jednom od najznačajnijih rečenica iz Evanđelja:„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25,45)“, rekao je redatelj filma Dianežević.

Narator u filmu je glumac Dragan Despot, a ulogu kardinala Stepinca u igranim scenama dokumentarno igranog filma glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić. U filmu o blaženom Alojziju Stepincu govorili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, prefekt Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal Joao Braz de Aviz, varaždinski biskup Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, slavonski episkop Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja, svjedoci Blaženikova života te mnogi povjesničari.

Dokumentarni film “Alojzije Viktor Stepinac” bit će prikazan u nedjelju, na Stepinčevo, u 20.05 na Prvom programu HTV-a.

Opširnije:

http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/odrzana-pretpremijera-dokumentarnog-filma-alojzije-viktor-stepinac