Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta nove kapelice sv. Mihaela u Lugu kod Samobora

Samobor (IKA)

Tijekom misnog slavlja u nedjelju 4. listopada posvećena je nova kapela sv. Mihaela na tromeđi Donjeg Kožlaka, Lančibrega i Ponikve, iznad mjesta Podvrh u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu kraj Samobora. Izgradili su je mještani, vinogradari koji imaju kleti i vinograde na toj prelijepoj lokaciji odakle pogledi sežu na poljska sela starodrevne župe sv. Anastazije, Sljeme i još dalje prema Sloveniji.

Slavlje posvete kapele vodio je vlč. Damir Bačun, župnik župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, u koncelebraciji s vlč. Josipom Čuligom, upraviteljem župe Lug.

Tumačeći nedjeljno evanđelje vlč. Bačun istaknuo je povezanost teme iz evanđelja i ambijenta u kojem je izgrađena kapela. Vinogradi i vinogradari snažna su tema tekstova Starog zavjeta ali i evanđelja. U tom ambijentu vinograda, evanđelje i njegovo tumačenje svi prisutni upijali su s lakoćom u svoje srce.
Dvjestotinjak vjernika još će dugo vremena pamtiti to misno slavlje održano na otvorenom u jesenskoj „katedrali“ vinograda i šume. Na kraju mise vlč. Bačun se našalio i rekao da mu je drago kad se izgrade nove kapelice po našim bregima i da će ako tako nastave, župljani župe Lug imati više kapela nego župa sv. Anastazije u Samoboru. Upravitelj župe Lug, vlč. Čulig zahvalio je svim organizatorima gradnje kapele sv. Mihaela i svima onima koji lijepo u župnom zajedništvu grade vjerničko zajedništvo župe sv. Ivana Krstitelja.

Nakon blagoslova svi nazočni ostali u zajedništvu stola na kojem su se našle razne delicije, domaće vino i kolači uz koje su se okupljeni zadržali do kasnih popodnevnih sati pjevajući uz živu muziku, družeći se ispod prelijepog jesenskog sunca. Mještane i nekadašnje župljane sve je osobno pozdravljao bivši župnik, vlč. Damir Bačun koji se  sjeća župnih zajedništava za vrijeme svog boravka u samoborskom kraju.