Budi dio naše mreže
Izbornik

Potres nanio veliku štetu u Župi  sv. Jurja u Gornjoj Stubici

Gornja Stubica (IKA)

Uslijed potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, posebno je stradao dio Župe sv. Jurja iz Gornje Stubice koji je bliže Sljemenu, odnosno samo par kilometara zračne linije od epicentra razornog potresa.

U samoj župi velika materijalna šteta je na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Najviše je pogođeno selo Slani Potok, zatim Jakšinec i Karivaroš. U tim selima 30-ak objekata će se morati srušiti jer je statika poremećena i objekti nisu za adaptaciju.

Od sakralnih objekata najviše je pogođena kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku. Kapela je popucala sa svih strana i ima velika unutrašnja oštećenja. Njezina statika je upitna, kao i moguća adaptacija.

Župna crkva Sv. Jurja je isto oštećena, ali samo gornji dijelovi zidova i cijeli strop – popucali su svodovi, otpala je žbuka i razni oslici. Župna kuća je dosta oštećena jer su popucali vanjski zidovi, ali i svi unutarnji zidovi.

Nakon pregleda stručnih službi koje su obišle sva ova sela i objekte, utvrđeno da je šteta na području općine Gornja Stubica više od 30 milijuna kuna, te je proglašena elementarna nepogoda.