Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine sv. Mateja u Dugavama

Zagreb (IKA)

Župna svetkovina sv. Mateja proslavljena je u srijedu 21, rujna u novozagrebačkoj župi u Dugavama. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe sv. Martina pod Okićem vlč. Siniša Hegedušić.

Vlč. Hegedušić je prije dvadeset i pet godina u toj župi proslavio mladu misu. U ovoj prigodi župljani su zahvalili Bogu na srebrnom jubileju svećeničke službe i molili za nova duhovna zvanja. U homiliji se vlč. Hegedušić osvrnuo na život sv. Mateja, stavljajući u središte Matejevu poruku kako je Isus jedini spasitelj svijeta i čovjeka. Osvrćući se na obraćenje carinika Mateja, potaknuo je sve nazočne na osobno obraćenje i sigurnost prihvaćenosti u ljubavi i milosrđu nebeskog Oca. Također je istaknuo kako primjer apostola Mateja potiče na radikalno nasljedovanje Krista, znajući kako se pravo blago nalazi jedino u osobi Isusa Krista i njegovu Kraljevstvu.

Na kraju homilije zahvalio je svim župljanima što ga prate svojim molitvama te potaknuo obitelji župe da budu žarke u vjeri i u crkvenom služenju, pospješujući tako nastanak  i razvoj novih posvećenih zvanja. Prije završnoga blagoslova, uime župne zajednice, svećeniku jubilarcu, čestitao je vlč. Damir Ocvirk, također svećenik rodom iz Župe, prisjetivši se svećeničke formacije i slavlja mlade mise vlč. Hegedušića. U govoru je istaknuo važnost župne zajednice i svih onih koji su svoje darove utkali u navještaj Evanđelja i brigu za nova duhovna zvanja. Nakon mlade mise vlč. Hegedušića u Župi su slavljene tri mlade mise i jedno redovničko zavjetovanje. Župa i danas ima dvojicu bogoslova koji se pripremaju za svećeničko služenje.

Uz ovu prigodu župljani su čestitali i upravitelju župe vlč. Vjekoslavu Jakopoviću na desetoj obljetnici župničke službe, zahvalivši mu za služenje u Župi u Dugavama. Na kraju slavlja župnik je svima zahvalio, istaknuvši kako župa dobiva puninu sjaja kada svi njezini članovi, poput obitelji, ulažu svoje talente i napore u njezinu izgradnju.