Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena zaštitnica župe Zabok

Zabok (IKA)

U Zaboku je 22. svibnja svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice.

Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Tomislav Rukavina, sljemenski župnik. Vjernici su mogli čuti propovijedi te duhovne nagovore nakon mise o Ignacijanskom razlikovanju duhova te o razlogu zašto smo stvoreni i što je to čin ljubavi. Vjernici su se pridružili i molitvu za duhovnu obnovu i rast župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta, za nova duhovna zvanja i za prestanak pandemije koronavirusa kroz svibanjske pobožnosti.

Proslavljena zaštitnica župe Zabok

Na blagdan svete Jelene središnje misno slavlje u 10 sati predvodio je vlč. Željko Nestić, župnik župe Rođenja Isusova na Kajzerici uz koncelebraciju svećenika iz dekanata preč. Vladimira Drnetića, dr. Stjepana Sirovca, vlč. Luke Slijepčevića  i vlč. Marjana Gradinšćaka, privremenog upravitelja župe vlč. Tomislava Šaguda dok je vlč. Marijan Culjak ispovijedao vjernike.

U homiliji je vlč. Nestić podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. U prvom čitanju iz knjige Mudrih izreka piše: Tko će naći ženu vrsnu? “I upravo je sv. Jelena imala te kvalitete, bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela”.

Proslavljena zaštitnica župe Zabok

“Sveta Jelena je pokazala put koji bi svatko trebao nasljedovati, istaknuo je vlč. Nestić. Ponekad je teško jer smo slabi i grešni, no Bog je tu da nas pridigne, osnaži i jača naš hod prema Božjim zapovijedima. Zato nam se daruje na svakom misnom slavlju gdje slušamo Riječ Božju, hranimo se njegovim tijelom uspjet te ćemo tako nadvladati sve izazove i opasnosti ovog vremena u kojem živimo.  U poslanici svetoga Pavla apostola Filipljanima smo čuli: Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Tako ćemo najbolje proslaviti svetkovinu svete Jelene Križarice jer ćemo poput nje pronaći križ i prihvatiti taj put križa. I dok putujemo tim putem ne zaboravite biti zagledati u Boga i razveselite se”, zaključio je vlč. Željko Nestić.

Na kraju domaćin susreta, privremeni upravitelj župe vlč. Tomislav Šagud, zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim p. Tomislavu Rukavini koji je utkao cijeloga sebe u trodnevnoj duhovnoj obnovi , a zatim vlč. Željku Nestiću na nadahnutim riječima homilije kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašima, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na slavlju.