Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana dodjela Potvrdnica odgojiteljicama u vjeri

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu 5. listopada održana je svečana dodjela Potvrdnica o završenom Teološko-katehetskom doškolovanju šestoj generaciji odgojiteljica za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

Svečanosti su nazočili pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, mr. sc. Gordana Barudžija, predstojnik Instituta religijskih znanosti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Denis Barić, suradnica za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama pri Uredu Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, Snježana Catela, predstojnica Katehetskoga ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, prof. dr. sc. Josip Šimunović, ravnateljice pojedinih dječjih vrtića te naposljetku odgojiteljice koje su uspješno završile program Teološko-katehetskog doškolovanja.

Biskup Šaško pozdravljajući nazočne i prenoseći blagoslovne pozdrave i čestitke zagrebačkoga nadbiskupa i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kardinala Josipa Bozanića, istaknuo je:

Smatram dragocjenim činjenicu da djeca u sebi imaju usađene poveznice s onim stvarnostima koje su nasušno potrebne našemu hrvatskom društvu: oduševljenje, neproračunatost, zaigranost, pouzdanje u druge, otvorenost budućemu, maštovitost, smislena povezanost. Sve to, jer u njima progovara vječnost. I siguran sam da niti jednu od naših društvenih poteškoća nećemo moći riješiti, ako obescijenimo vječnost i otajstvo djeteta. Vi ste to uočile, a – darujući svoj život odgoju najmanjih – to i svjedočite. Puno je, dakle, razloga da vam čestitamo i zahvalimo. Te su riječi pripjev u ovoj svečanosti: Čestitamo! Hvala vam!”

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, ukazao je na važnost religiozne dimenzije u čovjekovu životu od najranije dobi te čestitajući na postignutom uspjehu istaknuo je kako su vrata Katoličkog bogoslovnog fakulteta i dalje otvorena odgojiteljicama u vjeri za međusobnu suradnju.

Program Teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama započeo je akademske godine 2000./2001. u organizaciji Katehetskoga instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prema Prijedlogu Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije. Na kraju takvog dopunskog katehetskog i religijsko-pedagoškog studija dobiva se sveučilišna isprava (potvrdnica, uvjerenje) kojom se jamči da je netko dostatno osposobljen za izvođenje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama. Nastavni program doškolovanja sastoji se od dva dijela: filozofsko-teološki (60 sati) i religijsko-pedagoški-katehetski (oko 50 sati), a studijski se susreti sastoje od predavanja, seminara i metodičkih vježbi. Program uključuje i nekoliko sati hospitacija u dječjim vrtićima kao i održavanje pokusnih/oglednih aktivnosti vjerskoga odgoja.

Tijekom akademske godine 2017./2018. program Teološko-katehetskog doškolovanja upisala je šesta generacija odgojitelja i odgojiteljica, njih sveukupno pedeset i devet, a iz navedene generacije četerdeset i tri odgojiteljice i dva odgojitelja uspješno su završili Program te su im bile uručene Potvrdnice o završenom Teološko-katehetskom doškolovanju za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

Gospođa Ivana Crnčec Mati, zahvaljujući u ime svih odgojiteljica u vjeri koje su uspješno završile program Doškolovanja, naglasila je: »Ovaj događaj nije kraj, ovo je samo još jedna stepenica na kojoj ćemo ostavljati svoje tragove. Ona zrcali našu potrebu za napretkom. Biti odgojitelj u vjeri znači biti odgojitelj u nadi, biti odgojitelj u ljubavi. Uz Božju pomoć budimo nositelji svjetla i dalje nastavimo žuboriti svatko svojim tokom s nadom da će se jednog dana naši pritoci ponovno sastati.«

Na završetku svečanoga čina dodjele Potvrdnica, Predstojnik Instituta religijskih znanosti doc. dr. sc. Denis Barić zahvaljujući svima koji su sudjelovali u izvođenju programa Teološko-katehetskog doškolovanja kao i u pripremi svečanosti dodjele Potvrdnica, iznio je radost poradi toga što Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu preko programa Teološko-katehetskog doškolovanja odgojiteljica za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama sudjeluje u vjerskom odgoju najmlađih.