Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava uočnice sv. Marka Križevčanina u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

Zagreb (IKA)

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima 6. rujna u 19 sati, na uočnicu blagdana sv. Marka Križevčanina, svečanom arhijerejskom liturgijom započela je proslava blagdana sv. Marka Križevčanina i 400. obljetnica njegove mučeničke smrti. Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je nadbiskup mons. Cyril Vasil DI, tajnik Kongregacije za Istočne Katoličke Crkve iz Rima, uz susluženje mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkoga i mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije te mnoštva grkokatoličkih svećenika Križevačke eparhije koji su s ovim slavljem završili četverodnevne duhovne vježbe, kao i rimokatoličkih svećenika križevačkoga dekanata.

Iz Košica, grada mučeništva sv. Marka, pristigli su i arhimandrit o. dr. Jaroslav Lajčik, generalni vikar Košićke eparhije te o. Martin Mraz, tajnik košičkoga grkokatoličkog vladike Milana Chautura. Đakonsku službu vršio je o. Livio Marijan, kancelar Križevačke eparhije, a pjevali su zajedno Katedralni zbor Križevci i Pjevački zbor Kalnik pod ravnanjem prof. Ozrena Bogdanovića.

U prepunoj križevačkoj katedrali, mons. Cyril Vasil u homiliji koju je izrekao na hrvatskom jeziku, istaknuo je da mu je posebno drago što može ovdje slaviti spomen svetoga Marka Križevčanina. Napomenuo je da rođen u Križevcima prije 430 godina, a “za nebo rođen” prije 400 godina. “Tako je na neki način vaš zemljak postao i moj zemljak. Moja župa spada u  mjesta koja su pripadala opatiji Krasna, povjerenoj pastoralnoj skrbi našega zajedničkog sveca. U povijesti moga redovničkoga zvanja kult svetih košičkih mučenika ima posebno mjesto, zahvaljujući prijateljstvu s Ocem Michelem Fedorom, isusovcem i velikim promotorom štovanja košičkih mučenika koji je svojim neumornim radom pridonio procesu njihove kanonizacije 1995. za vrijeme povijesnog pohoda sv. Ivana Pavla II. Po rođenju, životu i smrti svetoga Marka naše zemlje i narodi i naše povijesti se sjedinjuju”, rekao je nadbiskup Vasil.

U Košicama, gradu mučeništva svetoga Marka i njegovih drugova Stefana Pongracza i Melkijora Grodzieckoga, 30. travnja ove godine, održan je posebni događaj povijesnog i znanstvenog značaja. Zajednička međunarodna skupina znanstvenika iz Slovačke, Češke i Brazila predstavila je rekonstrukciju lica triju svetaca-mučenika iz Košica.”

“Slike lica dobivene su zahvaljujući antropološkoj znanosti i suvremenim tehnikama digitalne 3D rekonstrukcije. Nakon četiri stoljeća, s vjerojatnošću od 90% možemo reći da poznajemo prava lica ovih ispovjednika vjere, da poznajemo lice svetoga Marka Križevčanina“.

Nadbiskup Vasil govorio je o traženju lica Božjega iz biblijske perspektive i što znače biblijski izričaji traženja i poznavanja lica Božjega. Naglasio je kako je i “sveti Marko Križevčanin čitav svoj život vjernoga sluge Božjega i svoje Crkve ‘tražio lice Božje’, želeći utvrditi ono što predstavlja intimni odnos sa samim Bogom. Učinio je to na mnogo načina. Kroz dobro obrazovanje koje je dobio u svojoj kršćanskoj obitelji ovdje u Križevcima. Kroz svoj osobni i uzorni život kao mladi student u Beču. Kroz svoj izbor da služi Gospodu kao svećenik, što je učinio za boravka u Grazu. Kroz svoje pohađanje viših teoloških nauka u Rimu. Kroz svoju službu Crkvi po zadacima koji su mu bili povjereni u Trnavi i Krasnoj. Kroz služenje narodu Božjemu u pastoralnom poslanju u Košičkom kraju. Kroz obranu i ispovijest vjere u vremenu progona i ratova.”

Ono ljudsko lice Isusa Krista, pravednoga Sluge patnika, zahvaljujući kojemu se čovječanstvo može spasiti, nije bilo nepoznato našemu svetom Marku“ kazao je mons. Cyril Vasil.

Na završetku liturgije izmoljene su litanije sv. Marka Križevčanina kao završetak devetnice, a svima se zahvalio ordinarij Križevačke eparhije o. Milan Stipić. Nadbiskupa Vasila, mons. Stipića i sve okupljene posebno je pozdravio i mons. Vjekoslav Huzjak, zahvalivši na zajedništvu i pozvavši sve na sutrašnju proslavu sv. Marka.