Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalne Žive jaslice u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

U izvedbi Udruge „Stepinčeve oaze mira“ iz Zaprešića po četrnaesti puta uspješno su organizirane Žive jaslice koje su u večernjim satima 26. i 27. prosinca okupile rekordan broj posjetitelja iz Zaprešića i okolice.

Prije samoga uprizorenja predstave Svjetlo povjerenja okupljenom građanstvu obratila se tajnica Udruge Antonija Lacić koja se zahvalila Župi sv. Petra ap., gradu Zaprešiću i Turističkoj zajednici  kao i mnogim dobročiniteljima za potporu toga velikog duhovnog projekta u Zaprešiću. U uvodnom govoru tajnica Lacić je istaknula kako su ovogodišnje biblijsko uprizorenje s novom predstavom nazvali Svjetlo povjerenja poručivši posjetiteljima: „Usudimo se i mi imati povjerenje jedni u druge, usudimo se imati povjerenje u djetešce Isusa, te hrabro hodimo obasjani svjetlom povjerenje u Gospodina.“

Četrnaeste Žive jaslice otvorio je zaprešićki dekan Ivan Frkonja koji se također zahvalio mnogim svojim župljanima što su kroz mjeseca dana marljivo uvježbavali sve scene toga duhovno-scenskog uprizorenja. Predstava Svjetlo povjerenja odličnom glumačkom izvedbom, scenografijom, plesom i glazbom uprizorila je Kristovo rođenje u neposrednoj blizini crkve Sv. Ivana Krstitelja.

Predstavu je osmislio trajni đakon Ilija Nikolić kroz osam činova. Brojni posjetitelji kroz 25-minutno uprizorenje mogli su vidjeti: Marijino i Josipovo traženje smještaja u Betlehemu, poklon betlehemskih pastira, ples anđela, dolazak tri mudraca s Istoka i susret s Herodom do njihova pronalaska Malog Isusa u betlehemskoj štalici. Svake godine predstava završava židovskim plesom.

Prvog dana božićne pjesme između činova pjevao je Dječji zbor Božje krijesnice pod vodstvom s. Marjane Košćak a drugog dana pjevali su i plesali mladi iz zbora Stijene koje vodi voditeljica Marija Nikolić. Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja, a rado su se fotografirali sa Svetom obitelji i ostalim sudionicima.

U taj hvalevrijedan projekt uključeno je osamdeset osoba, a pripreme su trajale više od mjesec dana. Prvoga dana Sv. obitelj glumila je obitelj Štivojević a drugoga obitelj Čolak. Glavni pokrovitelji ovogodišnji Živih jaslica su Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića. Novčani prilog koji su Malenom Isusu darovali posjetitelji namijenjen je siromašnim i potrebitim obiteljima. Stepinčeva oaza mira i ove je godine sve posjetitelje počastila kuhanim vinom i toplim čajem.