Budi dio naše mreže
Izbornik

U Samoborskom gorju proslavljen sv. Juraj

Samobor (IKA)

U nedjelju 25. travnja na Cerini u Župi Duha Svetoga u Noršić Selu okupili su se župljani i hodočasnici oko jednostavnog raspela koje je podignuto 1976. godine u čast sv. Jurju. Misu je predvodio vlč. Josip Čulig, upravitelj župe.

Župnik je u homiliji nizao slike Dobroga Pastira, a svi nazočni su u svoje srce pohranjivali riječi evanđelja. Misno slavlje uzveličao je gitarom Tomislav Kučko iz Donje Stubice.

Župnika je pozdravio i zahvalio na dolasku vjeroučitelj Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus čiji članovi su bili najbrojniji na misi. Raspelo stoji u blizini Planinarskog doma Cerinski vir kojim upravlja zajednica Ekosspiritus i Hrvatsko planinarsko društvo sv. Patrika.

Prema starom običaju okupili su se i okolni mještani na ovo tradicionalno misno slavlje, nasljedujući tradiciju koju su im ostavili njihovi preci koji su podigli ovo raspelo. Blagoslov polja i traktora izrečen je pred kraj misnoga slavlja. Nakon mise, okupljeni vjernici ostali su zajedništvu uz blagdanski stol kojeg su pripremili članovi udruge Ekosspiritus, a pridružili su im se i ostali hodočasnici koji su u svojim ruksacima također donijeli kolače i druge delicije.