Budi dio naše mreže
Izbornik

Teško oštećena katedrala u Sisku i crkve diljem Sisačke biskupije

Zagreb (IKA)

U trenutku potresa koji je pogodio Hrvatsku u utorak, 29. prosinca, sisački biskup Vlado Košić, ekonom biskupije mons. Zdravko Novak i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije Stjepan Vego obilazili su oštećene crkve uslijed potresa koji se dogodio dan prije.

“Bili smo u samom epicentru potresa. Svjedočili smo padu križa crkve sv. Lovre u Petrinji. Nakon što smo došli u moju rodnu župu u Selima, vidjeli smo da je potpuno uništena. Crkva u Odri je uništena”, istaknuo je Stjepan Vego za Informativnu katoličku agenciju.

Vego je bio i ispred sisačke katedrale.

“Na katedrali nedostaje dobar dio tornja, nedostaje krov. Ne može se ni ući u katedrali pa tako ne znamo ni razmjere štete. Iz cijele Sisačke biskupije dobivamo izvještaje da su crkve stradale pa je upitno hoće li se mise održavati uopće”, istaknuo je Stjepan Vego.

Sisačka katedrala i župna crkva

Sisačka katedrala iznutra

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici i inteziteta VIII-IX stupnja EMS ljestvice u epicentru, zatresao je središnju Hrvatsku 29. prosinca u 12 sati i 19 minuta, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Sisački biskup Vlado Košić uputio je putem Facebook stranice Sisačke biskupije poruku nakon razornog potresa.

Biskup Košić javio se ispred katedrale Uzvišenja Svetoga Križa. „Mogu samo reći da nas je pogodila velika nesreća, da je mnogo crkvenih, ali i stambenih objekata srušeno. Još ne znamo za žrtve, ali dobili smo neke poruke da ima i pod ruševinama ljudi. Nadamo se da nisu teško stradali i da su živi“, rekao je biskup.

„Molimo se za sve koji su pogođeni“, poručio je biskup Vlado Košić.

U potresu su oštećene crkva sv. Nikole i Vida u Žažini, crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom i crkva župe Sv. Marije Magdalene u Selima.

Objavljuje Župa sv. Nikole i Vida, ŽažinaUtorak, 29. prosinca 2020.

 

Ključne riječi:
Sisačka biskupija