Budi dio naše mreže
Izbornik

Za pomoć gradu Zagrebu na teren izašlo 420 hrvatskih vojnika

Zagreb (IKA)

Pripadnici Hrvatske vojske tijekom dvodnevnog angažmana sanirali su štetu nastalu na zagrebačkim ulicama, prometnicama i haustorima zgrada te su u utorak 24. ožujka završili s angažmanom u pružanju pomoći gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Naime, pripadnici Hrvatske vojske u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite, zagrebačkim gradskim vlastima, Javnom vatrogasnom postajom grada Zagreba sanirali su uže i šire središte metropole koji je glavni grad pogodio u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine.

Na terenu je tijekom dva dana bilo angažirano 420 pripadnika HV-a uz 10 inženjerijskih strojeva, odnosno šest utovarivača i četiri istovarivača.

„Prvi dan na terenu je bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a drugi dan njih 170. Vojnici su bili angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta. Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću“, izvijestio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid.

Zagrebački gradonačelnik pohvalio angažman Hrvatske vojske: Zajedno u ratu, miru i izvanrednim situacijama

U ovoj prigodi, general Kundid zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske na još jednom dokazu visokog profesionalizma i spremnosti na pomoć onda kada je to najpotrebnije.

„Pokazali smo što je vojska u pravom smislu te riječi. Hrvatska vojska još jednom je pokazala kako je besprijekorno organizirana, visoko spremna i motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije“,poručio je general Kundid.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je Hrvatskoj vojsci riječima: „Hvala pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, ne treba puno govoriti nego da smo zajedno u ratu i miru i izvanrednim situacijama. Zajedno smo najjači“.

Angažman Hrvatske vojske u pomoći gradu Zagrebu

Također, pripadnici Zapovjedništva za potporu u ponedjeljak, 23. ožujka bili su angažirani na lokaciji Jurjevska ulica u Gračanima, gdje su pružili potporu Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba u uklanjanju razrušenih dimnjaka na stambenih objektima.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske pružili su pomoć bolesnicima i bolnicama u Zagrebu, točnije Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević: sudjelovali su u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice, a ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Hrvatska vojska podigla  je tri šatora.