Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Održan korizmeni susret svećenika Turopoljskog arhiđakonata

Zagreb (IKA/TU)

Korizmeni susret svećenika Turopoljskog arhiđakonata, na kojemu su predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, održan je u ponedjeljak 13. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon molitve Srednjeg časa okupljene je pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te zaželio svima dobrodošlicu, a osobito nadbiskupu koadjutoru Draženu Kutleši. Nadbiskup Kutleša istaknuo je proslavu Papina dana i 10. godišnjice izbora pape Franje, dodavši da se postavlja pitanje „Tko smo mi svećenici i što trebamo u svom životu i svojoj službi vršiti“. Dodao je kako je misija svećenika izučiti i prenijeti vjernicima ono što se tiče vjere, a Druga sinoda na osobit način približava svima, i biskupima i svećenicima i laicima, kako to učiniti.

Kardinal Bozanić također je spomenuo 10. obljetnicu izbora pape Franje i podsjetio kako se u tom razdoblju mnogo toga promijenilo i u svijetu i u Crkvi, zbog čega se javljaju i neka pitanja. „Usred tolikih promjena moramo vidjeti nešto što je sigurno, na što se možemo osloniti. Vidimo da nema sigurnosti u odnosu na čovjeka, ali je sigurnost ona koja dolazi od Boga“, rekao je kardinal Bozanić i pozvao na zajedništvo istaknuvši kako „svaka podjela radi protiv nas“.

Spomenuo se i kardinala Kuharića, podijelivši sa svećenicima kako se blagopokojni kardinal posebno radovao kada je 10. veljače 2002. najavljeno da je određeno vrijeme za pripremu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. „Bio je još kratko s nama na ovoj zemlji, ali vjerujem da nas je još jače pratio s one strane života“, rekao je kardinal Bozanić.

Pomoćni biskup Ivan Šaško govorio je o crkvenosti u vidu poziva i poslanja zagrebačke Crkve te stavio naglasak na jedinstveno pastoralno djelovanje. „U župi se ostvaruje proces kršćaninove identifikacije s Crkvom, u njoj se novi članovi pritjelovljuju Crkvi, u njoj žive župljani svih statusa i ostvaruju se svi oblici crkvenosti. Župa predstavlja prvi redoviti oblik življenja u Crkvi, stoga župa ostaje prvi redoviti oblik pastorala koji povezuje, usmjerava i integrira sve oblike zajedništva i poslanja koji se ostvaruju u zajednici vjernika“, istaknuo je.

„U sadašnjemu trenutku Crkve puno se govori i puno očekuje od vjernika laika. Za njih se traži više prostora. Nama to nipošto u Nadbiskupiji nije strano, ali se treba još više očitovati taj najveći i najraznolikiji dio Crkve. Oni su nositelji suodgovornosti u Crkvi i društvu, a posebno su važni po svome djelovanju u župama“, dodao je biskup Šaško.

Pomoćni biskup Mijo Gorski u izlaganju je naglasio pojedine točke iz dokumenta Sinode. Napomenuo je da je evangelizacija hitni zadatak Crkve te kako treba biti otvoren i novim modelima naviještanja Evanđelja. Biskup je naglasio važnost kateheza za sve dobne skupine vjernika, kao i značaj župnog pastoralnog vijeća u pastoralnom djelovanju.

Govoreći o brizi za vremenita dobra biskup Gorski naglasio je da „Sinoda traži da se donesu posebne upute o upravljanju crkvenim dobrima u Nadbiskupiji, pripremi priručnik za župnike, pripreme obrasci imovnika i drugi koji su potrebni. Sve ustanove koje vode brigu o vremenitim dobrima, dakle i župe i župnici, moraju imati svoje upravno ili nadzorno vijeće“. U tom smislu, biskup je istaknuo ulogu župnog ekonomskog vijeća.

Tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije preč. Denis Barić u izlaganju je približio okupljenima tijek Druge sinode i nastanak knjige Izjava i odluka. Svećenicima je po završetku susreta darovana knjiga „Izjave i odluke Druge sinode zagrebačke nadbiskupije“, kao i spomen-medalja XXV. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga.

Tijekom ožujka na korizmenim susretima okupit će se svećenici svih arhiđakonata u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posljednji takav susret – susret svećenika Zagorskog arhiđakonata – održat će se 14. ožujka, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.