Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Podjela službe lektorata u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Zagreb (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak podijelio je uoči prve nedjelje došašća u subotu 26. studenoga petnaestorici bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu službu lektorata.

Svečanost započela je Službom Riječi u bogoslovnoj  kapeli Presvetog Srca Isusova te paljenjem prve adventske svijeće. Na svečanosti su prisustvovali svi bogoslovi, a u suslavlju su bili rektor bogoslovije preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Na početku Službe Riječi rektor Faltak uputio je riječi pozdrava i zahvale mons. Huzjaku na odazivu da postavi 15 bogoslova u službu čitača. Pozvao je na molitvu za sve koji primaju novu službu te naglasio da budu nositelji Božje Riječi odnosno Kristonosci.

U obraćanju novim lektorima, mons. Huzjak ih je potaknuo da susretnu Riječ Božju koja će oblikovati njihov život i njihovu nutrinu te ih suobličiti sebi. To znači da čovjek, odnosno bogoslov, prihvaća da je Bog onaj koji vodi, a po tome On može po vama drugima govoriti. Crkva od nas očekuje i traži da živimo Riječ Božju iznutra i da se taj život vidi izvana, rekao je mons. Huzjak.

Službu lektorata primili su za Zagrebačku nadbiskupiju Ivan Čus, Matko Filipović, Ivan Iviček, Jurica Klanfar, Kristijan Kolonić, Marin Kurilić, Franjo Pištelek i Luka Žeželj; za Požešku biskupiju  Ivan Ligenza i Antonio Kljajić; za Sisačku biskupiju Croat Balija; za Varaždinsku biskupiju Hrvoje Havliček; za Gospićko-senjsku biskupiju Kristijan Pajdaković te za Mostarsko-duvanjsku biskupiju Ivan Martić i Mate Galić. Susretu je prethodila duhovna obnova pod nazivom „Biti poslušan s poslušnim Kristom“, koju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović. Po završetku duhovne obnove kandidatima za lektorat blagoslovljeno je liturgijsko ruho.