Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagrebačka nadbiskupija: Započeo ciklus Temeljne formacije animatora

Zagreb (IKA)

Novi ciklus Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u organizaciji nadbiskupijskog Ureda za pastoral mladih, započeo je vikend-susretom u subotu 26. i nedjelju 27. studenoga u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na susretu pod nazivom „Animator: tko, što, zašto?“ sudjelovalo je 39 mladih iz dvadesetak župa, a susret je vodilo devetero animatora instruktora uz povjerenika za mlade vlč. Kristijana Tušeka. Susret je započeo misom koju je predvodio vlč. Tušek. Istaknuo je da Gospodin na zajedničkom putu prema animatorstvu mlade ujedinjuje u različitostima.

„Mi smo ista Crkva, nadbiskupija, jedna obitelj. Obitelj koja je na istom putu, koja želi upoznati različitost talenata koje imamo, karaktera, mišljenja i osobnosti. A ta različitost postaje jedno jer nam je svima isti cilj odnosno isti je onaj s kojim putujemo –  a to je Isus Krist“, rekao je. Nakon mise, mladi su se upoznali kroz različite igre, a u vježbi očekivanja su podijeli svoja očekivanja od formacije, ali i strahove.

Dijeljenje iskustva rada s mladima nastavilo se u malim grupama, a u središnjem predavanju „Animirati: tko, što, kako?“ promišljalo se o katoličkom animatorstvu. Uz predavanja, susret je bio obilježen zabavnim sadržajima. Dan je završio večernjom molitvom s koje su mladi ponijeli upaljene svijeće da im u teškim trenucima budu izvor snage i podsjete ih na njihovo poslanje – „Biti sol zemlje i svjetlost svijeta“.

Drugi dan susreta započeo je molitvom časoslova, a nastavio se predavanjem pod nazivom „Animator kao poslanje“. Nedjeljnu misu predvodio je vlč. Tušek. U propovijedi je mlade pozvao na promišljanje zašto i za što žive. „Drago mi je što ovu formaciju počinjemo adventom. Valja danas moliti da ovaj advent ne bude ‘još jedan od’. Valja moliti Gospodina da zaista budemo ljudi koji će imati na srcu ‘memento mori – sjeti se smrti’ jer taj stav sa sobom donosi život za neprolazne vrijednosti“, istaknuo je. Nakon ručka mladi su nastavili druženje. Idući susret održat će se na istome mjestu u subotu 17. i nedjelju 18. prosinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.