Budi dio naše mreže
Izbornik

DAYTONSKI SPORAZUM - OD RAZOEARANJA DO NADE Što su o postignutom sporazumu izjavili predstavnici Crkava

Rim

Rim-Beograd-Zagreb, 25. 11. 1995. (IKA) - Sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljia ocijenio je nesigurnim i nepravednim daytonski mirovni sporazum. Kardinal je istaknuo kako sporazum priznaje "pravo jaeega" i kako "mir koji nije izgra?en na temelju pr

Rim-Beograd-Zagreb, 25. 11. 1995. (IKA) – Sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljia ocijenio je nesigurnim i nepravednim daytonski mirovni sporazum. Kardinal je istaknuo kako sporazum priznaje “pravo jaeega” i kako “mir koji nije izgra?en na temelju pravednosti ne može biti niti istinski niti trajan”, te je izrazio svoje neslaganje s tvrdnjom da je dan kada je potpisan sporazum “povijesni”. “Gdje je tu moral, gdje su humanost i civilizacija kad me?unarodna zajednica ozakonjuje pravo jaeega?”, istaknuo je nadbiskup Puljia te dodao kako su sporazumom najviše ošteaeni Hrvati. Zadaaa je javnih glasila izgradnja mentaliteta mira, odgoj ljudi za mir te zacjeljivanje rana, posebno onih koji su pogo?eni etniekim eišaenjem. “Stojimo pred velikom neizvjesnošau: ima li uopae dovoljno dobre volje da se postigne mir”, kazao je kardinal, te je upozorio kako tek predstoji veliki posao oko povratka prognanih i izbjeglih na svoja ognjišta. Politieari potpuno ignoriraju stavove katolieke zajednice u Bosni, a i mnogi katolici na Zapadu pomažu iskljueivo Muslimanima u Bosni, dok su katolici zanemareni, primjetio je sarajevski nadbiskup.
Beogradski katolieki nadbiskup Franc Perko nazvao je daytonski sporazum “pravim eudom”. “Premda su mnogi problemi ostali neriješeni, sada postoji nada da je dijalog ipak mogua”, izjavio je nadbiskup Perko novinarima Kathpressa u Beogradu. Premda sporazumom nitko nije potpuno zadovoljan, i tu leži “velika opasnost” za njegovu provedbu, nadbiskup je ipak izrazio nadu da ae ipak prevladati razum. Potpun mir mogua je tek za nekoliko godina i tu Crkve moraju dati svoj prilog. Potrebni su susreti poglavara razlieitih Crkava, jer još uvijek nisu svi spremni za izvršenje te zadaae.
Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve patrijarh Pavle, po rijeeima nadbiskupa Perka, izrazio je veliku radost daytonskim sporazumom te nadu da on znaei poeetak trajnoga mira na ovim podruejima. Sporazum je u Srbiji nesumnjivo primljen s veaim optimizmom nego u Bosni, što je uvjetovano i najavljenim ukidanjem sankcija Srbiji.
Zagrebaeki nadbiskup kardinal Franjo Kuharia umjereno je optimistiean spomenutim sporazumom te se nada da ae sporazum “prokreiti put pravednome miru u skoroj buduanosti”. Kardinal je izrazio i svoju zabrinutost da bi Bosanska posavina, zbog koridora koji povezuje krajeve pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i istoenoj Bosni, mogla postati žrtvom etniekoga eišaenja, te je istaknuo kako je u tom kraju, koji je prije rata bio naseljen hrvatskom veainom, od eetrdeset katoliekih župa ostalo samo devet. Banjolueki nadbiskup Franjo Komarica izjavio je kako se “nada boljim vremenima te vjeruje da je najgore ipak iza nas”.