Budi dio naše mreže
Izbornik

O nama

Informativnu katoličku agenciju (IKA-Zagreb) ustanovila je Hrvatska biskupska konferencija 22. travnja 1993. godine. Sjedište IKA-e je u Zagrebu, Ksaverska cesta 12 a.

Agencija je osnovana kao pravna osoba na crkvenom i građanskom području u svrhu prikupljanja i posredovanja informacija o crkvenom i vjerskom životu na području Crkve hrvatskoga jezika i odgovarajućih informacija o Crkvi u svijetu kao i o svim javnim zbivanjima s moralno-religijskoga gledišta.

Nakon priprema i organizacije posla IKA je s radom počela 1. studenoga 1993. godine, prva vijest emitirana je 10. studenoga, a prvi bilten objavljen je 13. siječnja 1994. godine. Prvi ravnatelj bio je dipl. iur. Ivica Domaćinović, a prvi glavni urednik don Živko Kustić. Od osnutka i početka rada u IKA-i djeluju novinari: Sanja Demšić, Suzana Vrhovski i mr. Darko Lukić, te Đurđa Vranešić, voditeljica financijske službe i Renata Crnjaković kao redakcijska tajnica. Kasnije su u stalni radni odnos primljeni novinari Marina Ferić, Michaela Julijana Bokor, Anto Mikić, Danijel Labaš, Slavko Antunović i Karmela Jelić. Službu direktora od 1995. do 1999. vršio je dr. Ilija Živković. Nakon što je zbog zdravstvenih razloga HBK prihvatila ostavku don Živka Kustića, za glavnog urednika imenovan je don Anton Šuljić, koji je službu preuzeo 1. rujna 1999. godine. Nedugo zatim on je imenovan i direktorom IKA-e. Godine 2006. ravnateljem Informativne katoličke agencije imenovan je mons. mr. Enco Rodinis, a glavnom urednicom Suzana Peran.

Nakon uspostave Hrvatske katoličke mreže, IKA godine 2018. postaje dijelom te Mreže kojoj je ravnatelj mons. Fabijan Svalina, a glavni urednik dr. sc. Siniša Kovačić.

Odlukom hrvatskih biskupa, a nakon imenovanja mons. Svaline srijemskim biskupom koadjutorom, u veljači 2022. godine v. d. ravnatelja HKM-a postaje generalni tajnik HBK doc. dr. Krunoslav Novak.

IKA prikupljene informacije prosljeđuje uglavnom domaćim dnevnim listovima i elektroničkim medijima, kao i ostalim crkvenim i društvenim listovima i publikacijama, te crkvenim, kulturnim i društvenim ustanovama. Osim toga IKA ima ugovore s vodećim katoličkim agencijama diljem svijeta s kojima razmjenjuje vijesti.

Prvi veliki ispit za agenciju bio je dolazak svetoga oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku u rujnu 1994. godine. Taj najznačajniji pohod u hrvatskoj povijesti IKA je popratila mnoštvom vijesti, prijevodima izvornih govora i popratnim sadržajima, što se ponovilo i za vrijeme drugoga Papina posjeta Hrvatskoj 1998. godine, a isto tako i za vrijeme njegova trećeg pohoda 2003. godine, kao i za pohoda pape Benedikta XVI. u lipnju 2011. Tim, ali i ostalim svojim aktivnostima, IKA je stekla povjerenje brojnih korisnika svojih vijesti, najava, dokumenata, fotografija, prikaza i priloga. Osim toga naša agencija servisira uredništva i dodatnim informacijama korisnima za novinare.

IKA je do sada objavila više kraćih crkvenih dokumenata kao što je “Pismo obiteljima pape Ivana Pavla II.” 1994. godine, zatim “Direktorij za primjenu načela i normi o ekumenizmu”, Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, “Direktorij za službu i život prezbitera” Kongregacije za kler iz iste 1994. godine, “Dostojanstvo i poslanje starijih u Crkvi i u svijetu” Papinskoga vijeća za laika iz 1999. godine, “Etika u obavijesnim sredstvima” Papinskoga vijeća za društvene komunikacije iz 2000. kao i dokument istoga vijeća “Crkveni dokumenti o Internetu” 2002. godine, “Poruke za slavlje Svjetskog dana bolesnika 11. veljače, 1993-2003. ” pape Ivana Pavla II. 2002. godine, “Doktrinarnu notu o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu” Kongregacije za nauk vjere 2003. godine te Apostolsko pismo pape Ivana Pavla II. “Ostani s nama Gospodine” 2004. godine. Prigodom proslave 10. obljetnice osnutka IKA je organizirala Međunarodni znanstveni kolokvij o temi “Agencijsko novinarstvo i kršćanska poruka”, koji je održan 22. travnja 2003. u Zagrebu, s kojega je objavljen i zbornik radova s istim naslovom. Osim navedenih publikacija u obliku prigodnih knjižica, IKA redovito prevodi Papine nagovore uz molitvu Anđelova pozdravljenja nedjeljom te njegove nagovore na općim audijencijama srijedom, zatim dokumente HBK kao i brojne kraće dokumente crkvenoga učiteljstva koje objavljuje u tjednome biltenu IKA-Vijesti-News, a dostupni su i na ovim stranicama.

Odlukom Vijeća za elektroničke medije 30. ožujka 2023. godine Informativna katolička agencija upisana je u Knjigu pružatelja elektroničkih publikacija kao neprofitni pružatelj elektroničke publikacije (https://ika.hkm.hr/).