Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni kamp mira "Friedensgrund BiH" 2020.

Sarajevo/Mostar (IKA)

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu te na različitim lokacijama u Sarajevu i Mostaru od 29. srpnja do 4. kolovoza održan je ljetni kamp mira Friedensgrund BiH, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Sudjelovalo je tridesetak mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Orašja, Odžaka, Gornje Dubice, Tuzle, Domaljevca, Vareša, Viteza i Zenice koji su proveli sedam dana u druženju, upoznavanju običaja i tradicija naroda u Bosni i Hercegovini te kroz duhovni i zabavni program otkrivali svoje talente i bogatstva okruženja u kojem žive.
U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., malo u drukčijim okolnostima zbog situacije izazvane koronavirusom, u srijedu 29. srpnja započeo je ljetni kamp mira Friedensgrund BiH. Sve je započeo pozdravom dr. vlč. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a.

Potom je sudionike s programom upoznala koordinatorica kampa Marija Puljić. Nakon upoznavanja sudionika, u program se uključio brat Richard preko Zoom aplikacije, iz kršćanske zajednice Taize u Francuskoj. S obzirom da se molitve u duhu Taizea sastavni dio programa, brat Richard je mladima predstavio zajednicu Taize i način molitve, te također odgovarao na pitanja koja su mladi imali. Program je završen zajedničkom molitvom u duhu Taizea.

Drugog dana ljetnog kampa mira sudionici su imali raznovrsni program. Jutro je počelo molitvom u duhu Taizea, a po završetku doručka uslijedilo je uključenje u program sa online internacionalnog kampa Go4peace. Nazočni su imali prigodu putem Zooma razgovarati sa svećenikom iz Njemačke, Meinolfom Wackerom, osnivačem i voditeljem međunarodne mreže mladih pod nazivom go4peace.

Inače, Go4peace kamp se ove godine održava online i u njemu sudjeluju mladi iz sljedećih zemalja: Njemačke, Slovenije, Albanije, Austrije, Poljske, Češke Republike, Kosova, Norveške, Srbije, Ukrajine te Bosne i Hercegovine.
Nakon toga, uslijedile su radionice u sklopu kampa koje su vodile edukatorice Deana Relatić i Sunčica Đukanović na kojima su mladi razgovarali na temu različitih uloga u društvu. Također, imali su za cilj spoznati kako određene privilegije utječu na kvalitetu našeg života, a pored navedenog mladi su sudjelovali u vježbama grupnog rješavanja sukoba te uvidjeli važnost komunikacije u svakodnevnim životnim situacijama.

Nakon poslijepodnevnog odmora okušali su se u sportskim aktivnostima, koje je predvodio Mario Tucaković. U sportskoj dvorani Renovabis kroz sportske igre pokazali su timski duh te uvidjeli važnost sporta u izgradnji mira među mladima.
Po završetku sportskog sadržaja mladi su zajedno s edukatorom Igorom Stanišićem bili dio probe pjevanja, gdje su učili izvođenje pjesama koje imaju priliku svakodnevno pjevati tokom molitvi u duhu Taizea.

Večernji dio programa obilježio je razgovor s vlč. Maršićem.

Fridensgrund BiH, ljetni kamp mira, nije samo učenje i zabava, već je također i pomaganje drugima te razvijanje svijesti o važnosti volontiranja. Tako su petak 31. srpnja, treći dan kampa, posebno obilježile tri volonterske akcije. Prva skupina je posjetila župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom prigradskom naselju Stup gdje je čistila vanjski oltar te dvorište. Druga i treća grupa su imale priliku posjetiti studentske domove u Gatačkoj i Ljubljanskoj ulici, gdje su čistili prostorije u kojima će boraviti studenti u narednoj akademskoj godini.

Poslijepodnevni program protekao je u sudjelovanju mladih na radionici Upristoji se koja je dio programa E-bontona.
Potom su uslijedile radionice u sklopu Škole volonterstva, koje su vodili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Miroslav Gracić, Josipa Prskalo, Tina Matić Ilić i Davor Krajinović.

Četvrtoga dana kampa Friedensgrund BiH, 1. kolovoza, sudionici su posjetili Mostar, gdje su se najprije susreli s parohom Radivojem Kruljem, u Sabornoj crkvi Svetetrojice, gdje su imali priliku čuti o povijesti i značaju ove velebne građevine za pravoslavni narod u Mostaru, a koja je trenutno u procesu povratka prvotnog izgleda.

Otac Radivoje je mladima također govorio o suradnji vjerskih zajednica u Mostaru te važnosti rada s mladima pri ovoj parohiji.

Sudionici su se zatim uputili ka franjevačkom samostanu i crkvi Svetog Petra i Pavla, gdje ih je dočekao fra Ante Marić. Fra Ante je mlade proveo kroz klaustar samostana, te im pokazao bogatu moderno opremljenu samostansku knjižnicu. Također ih je upoznao s franjevačkim djelovanjem na području Hercegovine, te umjetničkom i povijesnom pozadinom crkve Sv. Petra i Pavla.

Nakon posjeta sakralnim objektima, sudionici su se uputili ka starom dijelu grada, gdje su imali priliku za šetnju Starim mostom i osvježenje uz Neretvu.

Večer su obilježile sportsko-rekreativne aktivnosti u prostorijama Centra za mlade u Sarajevu.

Petog dana kampa u nedjelju, 2. kolovoza u Sarajevu sudionici su imali prigodu sudjelovati na liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu te misnom slavlju u katedrali Presvetog Srca Isusova.

Po završetku misnog slavlja, uslijedila je šetnja ulicama Sarajeva te odlazak na Vrelo Bosne.

Poslijepodnevne sate obilježio je duhovni program pod vodstvom vlč. Damjana Solde, u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu. U uvodom izlaganju, vlč. Damjan je govorio o važnosti tišine i osobnog susreta s Bogom koji često progovara poput tihog povjetarca.

Kroz vrijeme koje je je slijedilo, sudionici su imali priliku pronaći mjesto za sebe – u tišini te svoja razmišljanja, strahove i molitve pretočiti na papir. Središnji događaj ovog dijela programa bila je molitva u duhu Taize-a prilikom koje su papiri stavljeni u oganj kako bi se na simboličan način molitve vinule ka Bogu. Večer je okrunjena zabavnim kvizom znanja, kada su sudionici pokazali koliko toga su naučili tijekom radionica na kampu, ali i prilikom posjeta vjerskim objektima.

Kamp Friedensgrund BiH je dio međureligijskog projekta Koračajmo zajedno koji ima za cilj pružiti priliku mladim katolicima i pravoslavcima da se susretnu i dožive ljetovanje na drugačiji način – kroz spoj zabave, molitve, učenja i timskog rada.