Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić posvetio oltar s moćima bl. Alojzija Stepinca u HKZ Aalen

Aalen (IKA/KTA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić posvetio je 9. srpnja oltar u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu, gdje se redovito na vjerska slavlja okupljaju vjernici Hrvatske katoličke zajednice u tom gradu u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Euharistijsko slavlje, uz obred posvete oltara, nadbiskup Vukšić predvodio je u zajedništvu s dušobrižnikom HKZ vlč. Vilimom Koretićem, župnikom njemačke Župe sv. Marije u Aalenu Wolfgangom Sedlmeierom, kojoj pripada i ta HKZ, voditeljem Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, te uz još nekolicinu svećenika. Ceremonijama je ravnao župnik u Ivanić-Gradu vlč. Branko Koretić. Na slavlju su se okupili i vjernici iz susjednih hrvatskih katoličkih zajednica, kao i vjernici Nijemci.

U propovijedi nadbiskup Vukšić istaknuo je kako je najvažnije pitanje za vjernike ono koje Isus postavlja svojim učenicima, a tako i današnjim vjernicima: „Tko sam ja za vas?“ „To je pitanje koje Gospodin uvijek iznova postavlja svakoj zajednici vjernika koja se okuplja oko Njegova oltara da bi ga susrela. A odgovor leži u vjeri u Isusa kao Sina Božjega, koju je ispovjedio apostol Petar“, kazao je nadbiskup Vukšić. Podsjetio je vjernike kako i oni sami postaju hram Gospodnji, tako što prihvaćaju Kristov nauk i njegove zapovijedi, te ih utjelovljuju u svome životu, slaveći tako Boga svojom čistom savjesti.

Pred kraj propovijedi protumačio je i sami čin polaganja moći u oltar koji se posvećuje, rekavši kako su sveci, a osobito mučenici, oni koji su se svojim životom suobličili Kristu Svetom i Kristom Raspetome i da zato nad njihovim moćima u oltaru u okupljenu zajednicu vjernika silazi živi Krist u euharistijskim prilikama, kojega su svojim životom sveci i mučenici navijestili.

Na kraju misnoga slavlja, nadbiskup je blagoslovio i kip bl. Alojzija Stepinca, djelo akademskog kipara fra Joakima Gregova.

Slavlje posvete oltara vrhunac je i kruna višemjesečne obnove pastoralnog centra i kapele, u kojoj se okuplja ta hrvatska katolička zajednica. Financijsku potporu osigurala je njemačka župa kojoj HKZ pripada, a članovi same zajednice, uz dušobrižnika vlč. Koretića izvodili su sami radove kao volonteri i tako omogućili da se obnova i dogodi.

Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ante Vrhovac.