Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena zaštitnica Novoga Grada sv. Klara

Svilaj (IKA)

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novoga Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada Župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, svečano je proslavljen u utorak 11. kolovoza.

Euharistijsko slavlje ispred kapelice Sv. Klare, podignute u Novom Gradu 2009., o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je domaći župnik fra Mladen Jozić. Osvjetljavajući život i djelo sv. Klare, prve duhovne suradnice sv. Franje Asiškoga, njezinu veličini i ulogu u našem životu, fra Mladen je naglasio kako je živjela svetu jednostavnost i siromaštvo, svetu odanost i snagu vjere.

„Jasna i prozirna, snažna i čvrsta značenje je njezina imena koje je ona u životu doista i ostvarila. Ta lijepa i pametna plemkinja svetost je postigla ne bogatstvom, ni ugledom, ni nekakvim prioritetima, nego živeći na temelju Svetoga pisma – Evanđelja i svjedočanstva vjere sv. Franje i njegove braće“, rekao je uz ostalo fra Mladen.

„Bog svakome od nas daje svoje planove i programe. Poput sv Klare i nas poziva da jasno snažno, čvrsto i odvažno budemo otvorena knjiga Svetoga pisma i Evanđelja sebi i drugima, jer Isus takvima daje jamstvo da je s nama do svršetka svijeta te da bez njega ne možemo postići nešto više. Nemojmo ga iznevjeriti! Neka sv. Klara u ovom malom svetištu svima nama bude putokaz, primjer i uzor da svojim životom ostvarujemo svetu jednostavnost i siromaštvo duhom kako bismo čuli zadnji poziv nagradu i riječ Spasitelja našega: ‘Valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Spasitelja svoga, jer u malome si bio velik i sada uživaj svu vječnost!“, zaključio je propovjednik.

Misu su koncelebrirali okolni svećenici: fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, vlč. Pavo Brajnović i fra Domagoj Šimunović iz Slavonskog Broda. Pjevanje je predvodio župni zbor. Unatoč visokim temperaturama i posebnim mjerama okupilo se pedesetak vjernika iz toga i okolnih mjesta Bosanske Posavine.

Na početku mise fra Mladen je predvodio i tradicionalni obred blagoslova polja. Cilj gradnje te jedinstvene i jedine kapelice u BiH posvećeni sv. Klari prije 11 godina, čiji su inicijatori uz tadašnjeg župnika fra Flipa Karadžu bili bračni par Dragan i Margit Lekić, bio je da ta velika svetica Katoličke Crkve ponovno ujedini to selo u kojem je uz Hrvate većina stanovništva pravoslavne vjere. Svake godine, kao i ove, neki od pravoslavnih vjernika nazočili su na misi.