Budi dio naše mreže
Izbornik

Organizacija "Mladež jednog svijeta": 150 milijuna djece na svijetu živi na ulici

Beč (IKA)

Dobrotvorna organizacija "Mladež jednog svijeta" (Jugend Eine Welt), procjenjuje da diljem svijeta 150 milijuna djece i mladih živi na ulici.

Najveći broj njih živi u milijunskim metropolama mnogoljudnih država poput Indije ili Nigerije, gdje su izloženi gladi, siromaštvu, nasilju, trgovini ljudima, drogama i prostituciji. Na to je u četvrtak 11. travnja upozorio ravnatelj udruge “Mladež jednog svijeta” Reinhard Heiserer u priopćenju uoči Međunarodnog dana djece na ulici koji se obilježava u petak 12. travnja.

“Djeca koja žive na ulici ostavljena su samima sebi. Borba za preživljavanje i za mjesto za prespavati teška je. Bez pomoći neće izići iz toga začaranog kruga”, upozorio je Heiserer.

Ta djeca preživljavaju svakodnevno na ulicama, tržnicama, autobusnim postajama, u trgovačkim centrima, na križanjima ili smetlištima velegradova s povremenim poslovima i sitnim kriminalom, naglasio je. Dodao je kako su svakodnevno izložena bezbrojnim opasnostima i lišena perspektive budućnosti.

“Mladež jednog svijeta” podupire više projekata za djecu koja žive na ulici u različitim zemljama globalnoga juga. Cilj je njihova reintegracija u društvo, kvalitetna školska izobrazba i prilike za život u dostojanstvu, poručio je Heiserer.

Organizacija “Konzorcij za djecu na ulici”, (Consortium for Street Children”, kojoj pripada i “Mladež jednog svijeta”, kao najveća svjetska platforma za zaštitu djece koja žive na ulici poziva svake godine 12. travnja vlasti dotičnih zemalja na provedbu smjernica o zaštiti te djece šti su ih 2017. usvojili Ujedinjeni narodi.