Budi dio naše mreže
Izbornik

1051. Festa sv. Vlaha

02.02.2023. - 05.02.2023.
Dubrovnik

Kandelora, 2. veljače

Festa sv. Vlaha, 1051. u nizu, svečano će biti otvorena na Svijećnicu (Kandeloru) u četvrtak 2. veljače u 15:30 ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Festu će, uz tradicionalno čitanje Lausa, prinos i blagoslov plodova zemlje i podizanje Parčevog barjaka uz pjevanje himna „Čuj, sv. Vlaho“, otvoriti dubrovački biskup Roko Glasnović.

Za one koji ne mogu sudjelovati, izravni prijenos otvaranja Feste sv. Vlaha moći će se pratiti na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije i lokalnim televizijama.

Svečana pjevana Večernja molitva u katedrali Gospe Velike počinje u 17:30. Prigodni nagovor održat će predvoditelj trodnevlja, isusovac dr. sc. Mijo Nikić.

Nakon molitve slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

Svetkovina sv. Vlaha, 3. veljače

Pontifikalno euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, počinje u petak 3. veljače u 10 sati ispred dubrovačke katedrale, a predvodit će ga vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Hrvatska televizija će na Prvom programu prenositi središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha iz Dubrovnika.

Nakon mise slijedi svečana procesija ulicama Grada s moćima sv. Vlaha i drugih svetaca i relikvijom Isusove pelenice koja se nosi pod baldahinom.

Za one koji ne mogu sudjelovati bit će izravni prijenos procesije na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije i lokalnim televizijama.

U 15:30 ispred katedrale upriličit će se tradicionalno izvijanje barjaka kojima će barjaktari pozdraviti biskupe pristigle na festu, festanjule, katedralu i Biskupsku palaču.

Nedjelja, 5. veljače

Zatvaranje 1050. Feste sv. Vlaha bit će u nedjelju, 5. veljače.

Misu na Gorici sv. Vlaha s početkom u 9 sati predslavit će don Mladen Šutalo, župnik iz Neuma.

U programu Radio Dubrovnika moći će se pratiti izravno misno slavlje s Gorice.

Svečanost zatvaranja feste ispred zborne crkve sv. Vlaha u Gradu počinje u 12 sati, a predvodit će ju rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan. Uz prigodni nagovor spustit će se Parčev barjak i podići državna zastava, nakon čega će u crkvi biti zahvalno misno slavlje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu