Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje klasičara u Zadru

15.11.2019. - 18.11.2019.

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar prigodno će obilježiti Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje organiziranjem izložbe i predavanja.

Izložba ‘Svitlo hrvatskoga križa’ hrvatskog branitelja i umjetnika Zlatka Franića otvara se u petak 15. studenoga u 9 sati u prostorijama škole. Izložba će biti otvorena za učenike, roditelje, ali i za sve zainteresirane građane do 22. studenoga, kada će je Zadrani moći pohoditi.

Izložba će prikazati umjetničke skulpture koje Franić izrađuje od čahura topovskih granata iz Domovinskog rata, kako ih je preobrazio u svjetlo koje zrači toplinom. Čahurama, koje su simbol rata i stradavanja, autor daje novu dimenziju pretvarajući ih u svjetlosne instalacije u službi mira. Na njima je izrezbario i sakralne motive križa, Gospina lika, Raspetoga, motive hrvatskog pletera, crkve, lađe, cvijeta i slično.

Izložba je predstavljena u mnogim dijelovima Hrvatske, pa i u Galeriji MORH-a gdje ju je paljenjem svjetla u Franićevoj instalaciji za sve poginule hrvatske branitelje bio otvorio general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U ponedjeljak 18. studenoga u 8.45 sati, na Dan sjećanja za žrtve Škabrnje i Vukovara, u dvorani Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar o Domovinskom ratu učenicima će govoriti hrvatski branitelji Zlatko Franić i Marijan Mađerić, sudionici oslobađajućih hrvatskih operacija.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu