Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani svetoga Jeronima u Štrigovi

30.09.2021. - 02.10.2021.
Štrigova

U Štrigovi, mjestu na krajnjoj sjeverozapadnoj granici Hrvatske, već više od pet stoljeća štuje se crkveni učitelj sv. Jeronim. Kroz dugu povijest Štrigova je poistovjećivana s antičkim Stridonom, za koji sam svetac tvrdi da je njegovo rodno mjestom, a vjerojatno su iz toga razloga grofovi Celjski 1447. sagradili crkvu sv. Jeronimu posvećenu, koju je papa Nikola V. obdario blagoslovom i privilegijem oprosta hodočasnicima.

Ime svetoga Jeronima, kao i brigu da se očuva njegovo štovanje imali su oci Pavlini, koji su drugu crkvu ovom svecu posvećeni završili 1758. te su ovdje boravili do ukinuća Reda. I nakon Pavlina ostaje spomen svetoga Jeronima živ i prisutan među vjernicima Međimurja i Prekmurja te je svečev blagdan posebno svečani hodočasnički dan već nekoliko stoljeća.

Od 2019., kada je započela proslava 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, u Štrigovi se održavaju „Dani svetoga Jeronima“, praćeni kulturnim i duhovnim sadržajem te svečanim proštenjem u čast sv. Jeronima. Ovogodišnji „Dani svetoga Jeronima“ obilježavaju se od 30. rujna do 2. listopada.

Na blagdan sv. Jeronima 30. rujna slavi se svečano proštenje sa svetim misama koje će biti u 8 sati u crkvi Sv. Jeronima i u 18 sati, na otvorenom ispred župne crkve u Štrigovi. Svečanu misu u 18 sati predslavi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

U petak 1. listopada u 18 sati kulturnim programom „Festival sv. Jeronima“, nastavlja se proslava svečevih dana, koncertom ŽVS Stridonne. U subotu 2. listopada Dan je otvornih vrata crkve Sv. Jeronima i organizirano stručno vodstvo.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu