Budi dio naše mreže
Izbornik

Karin: Dan sjećanja na razaranje franjevačkog samostana i samostanske crkve

13.02.2019. 11:00

U Karinu se u srijedu 13. veljače obilježava 26. obljetnica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Domovinskom ratu.

Karinski samostan iz 1429. g. je hrvatski spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji je stradao u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku. Kao odmazdu za doživljeni poraz u oslobodilačkoj akciji ‘Maslenica’, pobunjeni Srbi srušili su taj samostan i crkvu 13. veljače 1993. g. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti samostana koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Program te spomen proslave je sljedeći: u 10.15 sati počinje Hodnja pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih braniteljskih udruga od raskrižju u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana u Karinu. U 10.45 sati je polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu. U 11 sati misu za Domovinu u franjevačkoj samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM predvodi fra Ante Udovičić, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Pjevanje na misi predvodi klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“. U 12 sati započinje prigodni kulturni program.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu