Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 10. obljetnice Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

26.04.2024. - 29.04.2024.
Dubrovnik

Dubrovnik, (IKA) – Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije obilježit će prigodnim programom 10. obljetnicu veličanstvenog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku koji je pod geslom „Na slobodu pozvani“ (Gal 5,13) održan u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine.

U petak 26. travnja od 15 do 20 sati u predvorju dvorane Ivana Pavla II. moći će se pogledati izložba fotografija s dubrovačkog SHKM-a.

Istog dana u 20 sati počinje svečanost proslave u dvorani Ivana Pavla II. na kojoj će, uz ostalo, biti prikazan dokumentarni film „SHKM Dubrovnik 2014.“, nastao u produkciji Laudato televizije.

U ponedjeljak 29. travnja u crkvi Domino u 20 sati slavit će se misa zahvalnica. Nakon mise zahvalnice će biti pripremni susret ususret SHKM u Gospiću.

SHKM u Dubrovniku okupio je te 2014. godine rekordnih 35 000 mladih iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva. Cijela biskupija oživjela je pripremajući se za susret. Uz Organizacijski odbor i svećenike oko 1600 mladih volontera stavilo se na raspolaganje, a obitelji iz cijele biskupije preko svojih župa otvorile su vrata domova i pružile gostoprimstvo mladima. Uključile su se i škole te brojne gradske i županijske službe kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Svi sudionici će dugo pamtiti prvi dan susreta kada su autobusima stigli u Dubrovnik te imali prigode pogledati neke duhovno-kulturne događaje na 17 lokacija i sudjelovati na otvaranju SHKM-a ispred crkve sv. Vlaha u Gradu. U dugoj procesiji s križem Susreta uputili su se potom do gruške luke gdje je na otvorenom slavljena svečana euharistija. Cijeli dan kiša ih uporno pratila, sve do propovijedi, ali zanosne pjesme, zajedništva u vjeri i radosti u slavljenju Gospodina nije nedostajalo.

Večernji program na Stradunu bio je poseban i po puštanju 500 balona s led lampicama kao znak molitve Ivanu Pavlu II. uz njegovo proglašenje svetim. Ususret SHKM-u u Dubrovnik su stigle moći Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika i osnivača Svjetskih susreta mladih, te su za vrijeme svečane mise bile na prostoru oltara. Točno u ponoć, pripadnici GSS-a su s gradskog zvonika spustili ‘stratu’ s prikazom dvojice papa koji su te nedjelje u Rimu proglašeni svetima.

Drugi dan susreta sunce je sijalo, a mladi su sudjelovali na misama u župama u kojima su bili smješteni družeći se s domaćinima i upoznajući tako druge dijelove biskupije. Susret je bio prigoda za nova poznanstva i sklapanje prijateljstva, a za organizatore se nastavio zahvalnim hodočašćem mladih volontera u Rim sljedeće godine.

Prisjećanjem na jedinstveni prekrasni SHKM u Dubrovniku kada je mnoštvo mladih ispunilo cijeli grad, želi se također nove generacije mladih upoznati s tim događajem i ohrabriti ih u nastojanjima da ulažu svoje talente, vrijeme i sposobnosti za novih inspirativnih i poticajnih sadržaja u svojim župama, biskupiji i društvu.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu