Budi dio naše mreže
Izbornik

Selca: Predavanje dr. Armande „Dominikanac Celestin Bezmalinović”

30.07.2021. 20:45
Selca

Selca, (IKA) – Dr. Ivan Armanda iz Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža održat će u petak 30. srpnja u Selcima na otoku Braču predavanje „Dominikanac Celestin Bezmalinović”. Predavanje će biti upriličeno u dvorištu crkve Gospe Karmelske u 20.45 sati. 

Dominikanac Bezmalinović rođen je 8. svibnja 1912. u Selcima gdje je završio pučku školu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Bolu i Dubrovniku. U Red propovjednika stupio je 1930. godine u Dubrovniku. Studij filozofije i teologije završio je na dominikanskom učilištu u Dubrovniku, a za svećenika zaređen je 3. srpnja 1938. godine.

Papa Pio XII. imenovao ga je 1956. godine pomoćnim biskupom Hvarske biskupije. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 30. rujna 1956. godine po rukama tadašnjega nadbiskupa Franje Šepera. Biskupom koadjutorom postao je 1967. godine. Na biskupskoj stolici Hvarske biskupije naslijedio je mons. Mihovila Pušića. Hvarsku biskupiju vodio je do 30. travnja 1989. godine. Njegovim nasljednikom tada je imenovan Slobodan Štambuk, također iz Selca.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu