Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručni obilazak svetišta u Remetama - "Stari Zagreb - Remete i remetski pavlini"

25.05.2019. 09:30

Zagreb, (IKA) – U subotu 25. svibnja od 9.30 do 12.30 održat će se stručni obilazak svetišta u Remetama. Arheolog i voditelj istraživanja Boris Mašić, prof. ovom će prigodom na lokaciji remetske crkve, mjestu ustrajne pobožnosti, zainteresirane upoznati s nalazima temelja dviju starijih crkava, nekadašnjim grobljem južno od crkve, interpretacijskim mogućnostima nalazišta i arhitektonskim rješenjem prezentacije arheoloških nalaza arhitekta Željka Kovačića.

Skrbeći se o jednom od najvažnijih spomenika kulture na području današnjeg Zagreba, karmelićani u Remetama svesrdno se trude samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije sačuvati sukladno propisima o zaštiti spomenika. Stoga je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, tijekom saniranja kapilarne vlage u južnom zidu crkve 2007, potaknuo da se tijekom ukopavanja odvodnih cijevi osigura i arheološki nadzor nad tim radovima. Nadzor povjeren Muzeju grada Zagreba prerastao je u opsežna arheološka istraživanja na južnom platou uz današnju crkvu, rezultiravši novim spoznajama o najstarijoj prošlosti crkve. Rezultati tih istraživanja kontinuirano su objavljivani u stručnim i znanstvenim časopisima te drugim tiskovinama i elektroničkim medijima, a bili su dio i dviju doktorskih disertacija. U Muzeju grada Zagreba priređena je 2013. izložba Na nemirnim temeljima – Arheologija i 725 godina svetišta u Remetama, tijekom koje su muzeolozi predstavili arheološke nalaze i kontekstualizirali ih s raznorodnom građom iz drugih baštinskih ustanova.

Boris Mašić, muzejski savjetnik i voditelj Srednjovjekovne arheološke zbirke Muzeja grada Zagreba, višegodišnji je muzejski djelatnik, a kao voditelj arheoloških istraživanja bio je angažiran u mnogobrojnim istraživačkim kampanjama od 1989.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu