Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u RH

21.10.2019. - 24.10.2019.
Mostar

Mostar, (IKA) – Godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj održat će se od 21. do 24. listopada u Mostaru.

Na sastanku će sudjelovati dvojica predsjednika Caritasa: Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić i Hrvatskoga Caritasa biskup Josip Mrzljak, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i mons. Fabijan Svalina kao i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Dvojica nacionalnih ravnatelja pripremili su i usuglasili cjelokupni program sastanka. Domaćin ovogodišnjeg susreta bit će Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, a susret će se održati u Caritasovom Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u Potocima kod Mostara.

Pripremljenim sadržajem Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan želi predstaviti život i karitativno djelovanje u svojim biskupijama. Uz euharistijska slavlja, obilazak crkvenih ustanova u Mostaru i u jednom dijelu ovih biskupija kao i nekoliko mjesta i ustanova važnih za djelovanje Caritasa ovih biskupija tijekom minuloga rata i poraća sve do današnjeg dana. Središnji događaj je zajednički sastanak u Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u utorak 22. listopada u 9.30 sati.

Na sastanku će biti predstavljene novosti i poteškoće u radu Caritasa u BiH kao i stalna potpora Crkve u Republici Hrvatskoj koja preko Hrvatskog Caritasa i tradicionalne akcije Tjedan solidarnosti pomaže Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. Osvrnut će se i na pitanje mogućeg uključivanje dijaspore u ovu akciju.

Prilika je ovo u Mostaru reći veliko hvala sunarodnjacima, predsjedniku Hrvatskog Caritasa, ravnateljima Caritasa u Republici Hrvatskoj čiji su Caritasi, posebno tijekom minuloga rata i poraća, pomagali i još uvijek pomažu potrebne u Bosni i Hercegovini.

Posebnu zahvalu zaslužuje dosadašnji predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Mrzljak koji je pokazao širinu u obnašanju povjerene mu službe od biskupa Hrvatske biskupske konferencije prema Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme održavanja sastanka predsjednika i ravnatelja Caritasa u BiH i RH u utorak 22. listopada od 9.30 do 13 sati, u istoj zgradi održavat će se i Forum o financiranju projekata iz sredstava Europske unije za djelatnike Caritasa u BiH i RH s ciljem jačanja zajedničke suradnje i pripreme projekata za ove fondove. Forum se održava u sklopu projekta Jačanja suradnje Caritasa BiH i Hrvatskog Caritasa, a koji sufinancira Središnji državni Ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U ponedjeljak 21. listopada od 10 do 12.30 sati održat će se sjednica Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine, a popodne od 14 do 16 sati bit će susret Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine i nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u Bosni i Hercegovini: Caritas Italije, CRS, Caritas Švicarske i Caritas Belgije.

Svim zainteresiranim medijima daje se mogućnost u utorak 22. listopada od 10.45 do 11.15 sati u Duhovno pastoralnom centru „Emaus“ u Potocima kod Mostara, razgovarati s odgovornima za Caritase u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj o karitativnom poslanju i karitativnom djelovanju Katoličke crkve, najavljeno je na mrežnom stranici Caritasa Bosne i Hercegovine.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu