Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Riječkog teološkog časopisa posvećen Adamu Muchtinu

Rijeka (IKA)

Objavljen je novi broj Riječkog teološkog časopisa (br. 2, 2019.), znanstvene publikacije Teologije u Rijeci. Broj je u cijelosti posvećen svećeniku Adamu Muchtinu, zaslužnom dušobrižniku Senjsko-modruške biskupije, potom Riječko-senjske nadbiskupije, koji je obilježio pastoral Podvežice i Trsata u 20. st.

Predavao je crkvenu umjetnost na Visokoj bogoslovnoj školi i dao doprinos u domeni uređenja sakralnog prostora i likovnosti. Časopis donosi sedam radova sa znanstvenog skupa Mons. Adam Muchtin (1908. – 1994.) – svećenik, umjetnik, graditelj, održanog 2. listopada 2015. u organizaciji Riječke nadbiskupije i Teologije u Rijeci – Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku se donosi opširni uvodni članak pod naslovom „Adam Muchtin – umjetnik maloga puta“ čiji je autor župnik Ivan Šarić, današnji Muchtinov nasljednik, uvelike zaslužan za suvremeno proučavanje i vrednovanje života i rada toga našeg svećenika. Slijedi članak Ľuboslava Hromjáka „Društvene i crkvene okolnosti u Slovačkoj na prijelazu 19. u 20. stoljeće – porijeklo mons. Adama Muchtina“ u kojem se prikazuju okolnosti iz kojih se obitelj Muchtin 1910. iz mjesta Velké Rovné u Slovačkoj preselila na Trsat.

Theodor De Canziani u članku „Adam Muchtin – snoviđenje i realizacija crkve svete Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici“ daje iscrpan prikaz svećenikova rada na tamošnjoj župnoj crkvi analizirajući njegov doprinos prihvaćanju same ideje o izgradnji, zatim postupak same izgradnje i liturgijsko opremanje crkve. Mirjana Pinezić u članku „Ljudski i moralni profil mons. Adama Muchtina“ daje neka obilježja nutarnjeg života toga svećenika ističući i predispozicije koje su utjecale na njegovu moralnu osobnost kao i slobodu kojom je surađivao s Bogom u izgradnji vlastite čovječnosti.

Svećenik Adam Muchtin

Članak „Umjetnički talent msgr. Adama Muchtina“ Tihane Karlović posvećen je njegovom umjetničkom radu, točnije crtežu, slici i kiparstvu, kao i Muchtinovim predavanjima Crkvene umjetnosti na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci. Veronika Mila Popić u radu „Mons. Adam Muchtin i redovnice“ iznosi pojedinosti o svećenikovu odnosu s članicama Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog u bolnici na Sušaku od 1935. do 1942.

Milan Špehar u radu „Duhovnost msgr. Adama Muchtina“ ističe osnovne crte duhovnosti toga svećenika promatrajući ih u kontekstu Drugog vatikanskog sabora. Članci su popraćeni fotografijama iz života i rada mons. Muchtina, posebice njegovim crtežima i skicama te prizorima iz vremena izgradnje crkve sv. Terezije. Objavom radova posvećenih mons. Adamu Muchtinu časopis je dao doprinos nedovoljno poznatim stranicama crkvene povijesti riječke mjesne Crkve 20. stoljeća.