Istina je prava novost.

Pozdravna riječ đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića

Vukovar, 18. studenoga 2016.

Draga braćo i sestre, na današnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, dok se posebno spominjemo vukovarskih branitelja i svih žrtava ugrađenih u događaje u kojima se rađala sloboda naše domovine Hrvatske, svoje misli, osjećaje i nade sada želimo stopiti u snagu najveće kršćanske molitve: u slavlje euharistije. Svoj pogled pružamo prema Kristu, čija je žrtva potpuno bila ispunjena božanskom ljubavlju. Nasuprot grijehu, stradanju i smrti ona je zasjala u događaju uskrsnuća, postavši svim ljudima izvor spasenja. Stoga, euharistiju današnjega spomen-hodočašća u Vukovaru redovito, u skladu s liturgijskim odredbama Crkve, slavimo na čast otajstva Križa i muke Gospodnje. Želimo, prije svega i iznad svega, ostati uvijek zagledani u Krista, Kralja mučenika, jer samo u njemu neprolazno sjaji istina, vrijednosti i plodovi svake čovjekove žrtve, svih naših ljudskih križeva i umiranja.
Uime mons. Marina Srakića, našega nadbiskupa u miru, i u svoje ime, pozdravljam sve vas, dragi Vukovarci i žitelji Zapadnog Srijema i Baranje. Pozdravljam i sve vas, draga braćo i sestre, pristigli s različitih strana naše nadbiskupije, iz čitave domovine i iz inozemstva, kako biste bili dionici ove komemoracije i euharistijskog slavlja. Na osobit način pozdravljam sve vas, poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo da bismo ih s pijetetom i molitvom dostojno pokopali.
Kako vidite, s nama je danas ovdje gotovo čitav hrvatski episkopat. Velika mi je radost, zato, pozdraviti sve vas, dragi oci biskupi na čelu s predsjedateljem euharistijskoga slavlja uzoritim gospodinom Josipom kardinalom Bozanićem, nadbiskupom metropolitom zagrebačkim i potpredsjednikom HBK. Ovdje smo 23 nadbiskupa i biskupa. Nekoliko biskupa koji nisu mogli biti s nama, pisanim su se i usmenim putem javili, obavijestili nas o razlozima svoje spriječenosti te ispričali svoj izostanak. Hrvatski je episkopat bio ovdje u Vukovaru okupljen i prije 10 godina, o 15. obljetnici stradanja ovoga grada, kada je zajedno posjetio ovo Spomen-groblje i Ovčaru. Tom ste prigodom Vi, uzoriti gospodine kardinale, na Ovčari predmolili molitvu koju ćete predmoliti i danas, na kraju ovoga euharistijskoga slavlja. Hvala Vam što ste prihvatili predsjedanje ovim euharistijskim slavljem i što ćete nam u homiliji uputiti svoju pastirsku riječ.
Među nama pozdravljam i apostolskog nuncija u RH mons. Alessandra D’Errica.
Osjećam potrebu pozdraviti i sve ostale prisutne biskupe. Pozdravljam: mons. Marina Barišića, nadbiskupa metropolita splitsko-makarskoga, mons. Ivana Devčića, nadbiskupa metropolita riječkoga, mons. Antuna Škvorčevića, biskupa požeškoga, mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskoga, mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga, mons. Vladu Košića, biskupa sisačkoga, mons. Nikolu Kekića, vladiku križevačkoga, mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkoga, mons. Matu Uzinića, biskupa dubrovačkoga, mons. Juru Bogdana, vojnoga ordinarija u RH, mons. Zdenka Križića, biskupa gospićko-senjskoga, mons. Jurja Jezerinca, vojnoga ordinarija u miru, mons. Antu Ivasa, biskupa šibenskoga u miru, mons. Ivana Milovana, biskupa porečko-pulskoga u miru, mons. Milu Bogovića, biskupa gospićko-senjskoga u miru, mons. Peru Sudara, pomoćnoga biskupa vrhbosanskoga, trojicu zagrebačkih pomoćnih biskupa mons. Valentina Pozaića, mons. Ivana Šaška, i mons. Miju Gorskoga.
Pozdravljam i izaslanika mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa metropolita beogradskoga o. Leopolda Rochmesa, mons. Enca Rodinisa, generalnoga tajnika, te mons. Fabijana Svalinu, tajnika HBK.
Jednako tako pozdravljam i izaslanika Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Dragu Bedeničića i prof. dr. Željka Tanjića, rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu i fra Ivicu Jagodića, domaćega vukovarskoga župnika i gvardijana te dekana Vukovarskoga dekanata.
Ujedinjeni smo u Duhu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, koji je prošle godine predsjedao ovome slavlju te s biskupom hvarskim mons. Slobodanom Štambukom, biskupom šibenskim Tomislavom Rogićem i sa svima koji su danas okupljeni na sličnoj komemoraciji i molitvi u Škabrnji.
Pozdravljam i sve vas, ostala draga braćo svećenici i redovnici, napose vukovarske franjevce koji su dijelili patnje Vukovaraca i zatočenika srpskih poratnih logora. Pozdrav i svim časnim sestrama redovnicama, bogoslovima te redovničkim kandidatima i kandidaticama.
S poštovanjem, u ime svih nas pozdravljam i sve Vas, poštovani predstavnici državnih vlasti Republike Hrvatske. Jedan dio državnih dužnosnika pohrlio je odavde u Škabrnju, a dio je ostao s nama. Pozdravljam gosp. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH. Pozdravljam prisutnu gospodu i gospođe ministrice u Vladi RH i sve saborske zastupnike. Pozdravljam i sve župane, te gradonačelnike i načelnike naših gradova i općina na čelu s domaćim gradonačelnikom grada Vukovara gosp. Ivanom Penavom te vukovarsko-srijemskim županom gosp. Božom Galićem.
S poštovanjem pozdravljam i sve predstavnike Hrvatske vojske i Policije. Zahvaljujem i onima koji su danas na različite načine u službi svima nama. Hvala i svim djelatnicima sredstava društvenog priopćavanja, od Hrvatske televizije pa nadalje, koji marno izvještavaju o današnjoj komemoraciji te prenose ovo misno slavlje.