Istina je prava novost.

Poruka vojnog ordinarija Jure Bogdana

Povodom slavlja zaštitnice Vojne biskupije Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, 5. kolovoza 2016.

Draga braćo i sestre, dragi vjernici Vojne biskupije!

I ove godine, 5. kolovoza, slavimo zaštitnicu Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, Blaženu Djevicu Mariju – Gospu Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Istoga dana obilježavamo Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Dan hrvatskih branitelja. Diljem naše Domovine i po svijetu molit ćemo za našu Domovinu, za njezin prosperitet, za bolju i ljepšu budućnost u slobodi. Molit ćemo za našu vojnu biskupiju i sve njezine članove. Posebice ćemo se 5. kolovoza moliti “Odvjetnici Hrvatske”, u hrvatskome kraljevskome gradu Kninu, za sve naše duhovne i tjelesne potrebe. U našim mislima i molitvenim nakanama su i članovi naše biskupije s njihovim obiteljima u međunarodnim misijama mira u Afganistanu i drugim zemljama svijeta.

5. kolovoza je dan koji je duboko urezan u pamćenje hrvatskoga naroda i svih stanovnika Hrvatske. Ne možemo i ne smijemo ga zaboraviti. Isto tako ne možemo dopustiti da se krivo interpretiraju povijesni događaji vezani uz ovaj dan. A bilo je i ima takovih pokušaja. “Istinujući u ljubavi”, uvijek valja voditi računa o uzrocima kako bi ga se moglo ocijeniti i vrednovati u pravome svjetlu, u svjetlu povijesnih činjenica.

Dan pobjede sjeća nas na sjajnu operaciju hrvatske vojske kojom je slomljen otpor agresoru sa sjedištem u Kninu. Nakon demokratskog plebiscita hrvatskih građana o izlasku iz bivše države i osamostaljenju Republike Hrvatske, započela je strašna opstrukcija i agresija na slobodu i demokratsko određenje jednog naroda i uopće građana jedne Republike. Nečuveno i neviđeno u Europi nakon II. svjetskog rata! Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na hrvatske gradove, i nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski državni teritorij. Žao nam je da se pregovorima nije uspjelo u miru reintegrirati okupirani hrvatski teritorij te da se moralo ratom pristupiti definitivnome rješenju. Žao nam je za izgubljene živote s jedne i s druge strane. I mi stoga danas, u svojim srcima osjećamo svetu dužnost čuvanja pamćenja objektivnih povijesnih okolnosti i činjenica povezanih uz ovaj dan. Želimo da trajan i pravedan mir zauvijek vlada na našim prostorima. Nikada više rata!

Dakako da nas ljubav, prolivena krv i izgubljeni ljudski životi obvezuju na zauzetu izgradnju zemlje i svekolikog hrvatskog društva. Ljubav prema Domovini uz velike napore i žrtve dovela je do Dana pobjede. Ljubav prema Domovini vodi nas u poboljšavanju standarda, izgradnji pravednog društva, temeljenog na pravdi, u istini s vladavinom prava za sve stanovnike Lijepe naše domovine. 5. kolovoza, uvijek i iznova nas sjeća, na veliku žrtvu i nesebičnu ljubav hrvatskih branitelja. Što bi od nas danas bilo da nije bilo njihove velike ljubavi i zauzetosti u obrani Domovine? Ljubav prema Domovini vodi nas i drži u čuvanju državnih granica, danonoćnome čuvanju javnog reda i mira kako bi svi građani Lijepe Naše mogli uredno i mirno živjeti.

5. kolovoza slavimo i zaštitnicu Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj Gospu Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Majka naša Marija i kraljica naša, Gospa “koja je sačuvala lozu našu”, “jutarnja Danica” je poveznica i svjetionik naše sveukupne povijesti. Ona je nadahnjivala pređe naše da se bore za “krst časni i slobodu zlatnu”. Duboko smo uvjereni da bez njezine majčinske ruke nije prošao niti put u našu slobodu u samostalnoj Hrvatskoj. Osim što nas je vjerom jačala, ona je u nama gasila želju za osvetom u brutalnim napadima, otklanjala je i otklanja niske strasti, mnoge je nadahnjivala i nadahnjuje da ne počine zlo sebi i drugima. Naša zaštitnica čuva naše izvore i temelje kršćanstva, čuva našu povijest i našu kršćansku svijest. Ulijeva nam u dušu spokoj, dariva duhovnu snagu za nove bojeve, za nove izazove života.

Proslava 5. kolovoza u sve nas unosi nadu da možemo više, bolje i drugačije graditi ovu zemlju u međusobnom zajedništvu i zajedništvu europskih naroda. Zajedništvom smo postigli slobodu. Zajedništvom smo izborili svoju samostalnu domovinu. Zajedništvom na nacionalnoj razini, mudrim promišljanjem, dogovorom i razgovorom, možemo puno više pridonijeti izgradnji zemaljske nam Domovine. Imamo mnoge mogućnosti, imamo snage, imamo prirodne ljepote i bogatstva, imamo ljude. Treba nam mudro, kompetentno, trijezno i samoprijegorno vodstvo koje živi za svoj narod i za svoju Domovinu.

Svima vama, dragi pripadnici Vojne biskupije, čestitam svetkovinu naše nebeske zaštitnice “Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta” s molitvom da nas ona čuva i sačuva u zajedništvu Crkve. Čestitam vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Neka vas dobri i milosrdni Bog po zagovoru Presvete Djevice Marije blagoslovi i čuva.

Vaš biskup
mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH

.