Budi dio naše mreže
Izbornik

Dužijanca – natjecanje risara

“Natjecanje risara” obnavlja i čuva sjećanje na nekadašnji način žetve tzv. “ris” te nastoji prikazati razvoj i napredak u načinu obavljanja žetve

Na njivi obitelji Pere i Jelice Kujundžić na kojoj su na blagdan sv. Marka blagoslovljeni mlada pšenica i usjevi bačke ravnice, započela je u subotu, 6. srpnja proslava ovogodišnje Dužijance – zahvale za žetvu.
Čitav niz priredbi u sklopu Dužijance već po tradiciji započinje “Natjecanjem risara”. Ta priredba je vrlo značajna, jer obnavlja i čuva sjećanje na nekadašnji način žetve tzv. “ris”. Ona je značajna i zato što nastoji prikazati razvoj i napredak u načinu obavljanja žetve. Tako su sudionici i ove godine najprije uživali u vještini natjecatelja, a onda i u svemu onome što je poslije “risa” nekoć slijedilo. Skupljanje snoplja u “krstine”, njihovo odvoženje na “salaš” i sadijevanje u “kamaru” pa sama vršidbi na staroj vršalici.
U međuvremenu oko 2.000 znatiželjnika i ljubitelja hrvatskih bunjevačkih običaja uživalo je u kosidbi žita s kosačicom, koju su vukli konji. A izložena je bila i kosačica na konjsku vuču iz 1870. godine, zatim stroj koji je pšenicu kosio i odlagao, a bio je ondje najsuvremeniji kombajn “John Deer” 9560 wts koji vrijedi 150.000 eura.

Za sve što se događalo na “terenu” stručno tumačenje izlagao je Alojzije Stantić, vrsni poznavatelj bunjevačkih običaja kao i predsjednik Organizacijskog odbora Lazo Vojnić Hajduk.
Natjecatelji su na njivu izašli rano da bi ispleli “uža” i dobili parcele za natjecanje. Oko 7,30 sati na fijakerima su na njivu stigli gosti u pratnji svojih supruga: gradonačelnik Subotice István Ispánovics, potpredsjednik vlade R. Srbije József Kasza, Géza Kucsera, predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica, zatim István Bacskulin, doministar za poljoprivredu APV. Svima im je srdačnu dobrodošlicu uputio Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance 2002. Slijedio je “ručak”, pravi risarski: slanina, domaći “kruv”, “kisalna” i luk i to ne samo za risare i goste, nego i za sve one koji su se tog jutra zatekli na njivi, a bio je priličan broj.
Nakon okrepe, slijedilo je zanimljivo prednatjecanje. U ruke su hrabro uzeli “kose” gospoda Kasza, Bacskulin i Kucsera sa svojim “risarušama”. Bilo je puno šaljivih komentara o tome tko je najbolji, no “realno” mišljenje svih je da je g. Géza Kucsera najbrže i najljepše odradio svoj dio posla.
Pravo “Natjecanje risara” započelo je u 9 sati. Ove godine natjecalo se 12 risarskih parova. Pobjednici su kao i prethodnih godina bili Stipan i Klara Kujundžić iz Male Bosne. Drugi su bili Ivan Horvacki i Roza Orčić iz Đurđina, a treće mjesto pripalo je Marinku Kujundžiću i Ruži Juhas iz Male Bosne. O tome je odlučio poseban kolegij u sastavu: Grgo Kujundžić, Bela Ivković, Karlo Kopilović, Pavle Kujundžić, Ivan Tikvicki, Josip Kopunović – Legetin, Marija Matković, Ivica Ivković, Veco Rudić i Martin Gabrić.
Pobjednicima kao i domaćinima – Peri i Jelici Kujundžić – prigodne uspomene i nagrade uručili su Josip Anišić, direktor ZZ “Salaš”, Géza Kucsera, Lazo Vojnić Hajduk.
Među natjecateljima – izvan konkurencije – natjecali su se mladi risari Ivan Rukavina i Dajana Mezei iz Male Bosne i Marko Dulić i Marijana Pokornik iz Đurđina, koji su također dobili prigodne nagrade. Kao gosti nastupili su risari iz Sonte, Mužlje, Gornjeg Brega, Bogaraša i Kecela.
Tako naporan posao kao što je “ris” iziskuje puno znoja te su se risari često morali osvježavati vodom. Za tu zgodu djeca su imala ulogu “vodonoša” koji su donosili vodu onima koji bi ožednjeli kako risari zbog toga ne bi morali gubiti vrijeme. Na ovom natjecanju risara “vodonoše” su bile djevojke obučene u “sefir” (posebna, radna bunjevačka narodna nošnja). One su i kod doručka, a i kod natjecanja ljubazno nudile vodu za piće svim ožednjelima.

Mnogi sudionici svečanosti bili su ukrašeni “perlicama” od slame. Za to su zaslužne vrijedne ruke Kate Bedeković iz Tavankuta te Kate Sabo i Ruže Kukec.
Prvi put je ove godine na natjecanju risara priređeno i natjecanje u “kuvanju tarane”. Četiri natjecatelja su u kotlićima kuhali “taranu”, a po mišljenju žirija najbolje ju je skuhala Marija Matković iz Male Bosne. Skuhanu “taranu” pomiješanu s kobasicom, pojeli su posjetitelji. Jedna porcija koštala je 50 dinara.
Prijepodnevni dio programa završio je nastupom KUD-a “Aleksandrovo”, koji su u dvorištu domaćina izveli splet bunjevačkih narodnih igara. Program je nastavljen na istom mjestu navečer tradicionalnim “Kolom”. (ika-kj/aan)