Budi dio naše mreže
Izbornik

PRVO HODOČAŠĆE RIJEČKE NADBISKUPIJE U RIM

U prigodi svečanosti predaje palija riječkome nadbiskupu dr. Ivanu Devčiću priređeno je prvo hodočašće Riječke nadbiskupije u Rim.

U prigodi svečanosti predaje palija riječkome nadbiskupu dr. Ivanu Devčiću priređeno je prvo hodočašće Riječke nadbiskupije u Rim. Sto pedeset hodočasnika iz Rijeke i okolice krenuli su na hodočašće u srijedu 27. lipnja. Vođa puta bio je dr. Milan Bogović, župnik na Kozali u Rijeci. Autobusom do Rima putovao je i nadbiskup, sa svojim tajnikom vlč. Draženom Volkom te svećenici, vojni kapelan mons. Ivan Jurasić, vlč. Marijan Galović i o. Vlado Zahija iz Malog Lošinja.
Hodočasnici su putovali u tri autobusa. Jednim od autobusa putovao je riječki pjevački zbor riječke katedrale “Cantores Sancti Viti” s rektorom katedrale mons. Ivoslavom Linićem, orguljašicom s. Reginom Krstanić i dirigentom Ninom Načinovićem. Hodočasnici iz Rijeke najprije su na svome putovanju do Rima posjetili rodni grad sv. Franje Asiz gdje su posjetili crkvu Sv. Marije od Anđela iz 16. st. u kojoj se nalazi mala stara crkvica Sv. Damjana (Porcijunkula). Hodočasnici su u Asizu posjetili i veliku baziliku Sv. Franje u kojoj se nalazi njegov grob.
U tijeku svoga boravka riječki su vjernici pod vodstvom dr. Bogovića obilazili brojne rimske znamenitosti. Posjetili su tako crkvu Sv. Pavla izvan zidina, katakombe Sv. Kalista i obližnju crkvicu “Quo vadis”, baziliku Sv. Ivana Lateranskog, baziliku Svete Marije Velike.
U četvrtak 28. lipnja pohodili su Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje je u tamošnjoj istoimenoj crkvi misu predvodio nadbiskup Devčić u zajedništvu sa svećenicima i rektorom Zavoda dr. Jurom Bogdanom. Na misi je bio nazočan i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici dr. Franjo Zenko. Na početku mise nadbiskup Devčić spomenuo se pokojnoga riječko-senjskog nadbiskupa dr. Antona Tamaruta, kojem je upravo tog dana bila godišnjica smrti. Rektor Zavoda dr. Bogdan upoznao je potom hodočasnike s poviješću Zavoda i crkve Sv. Jeronima koji su pod zaštitom Vatikana.
O blagdanu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u petak 29. lipnja ispred vatikanske bazilike upriličena je svečana misa na kojoj je Papa 36 novih nadbiskupa iz cijeloga svijeta, među kojima i riječkom nadbiskupu Devčiću i beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, predao palij, znak metropolitanske časti. Sveti Otac podjeljuje palij nadbiskupima koji zatim prisežu vjernost Papi, njegovim nasljednicima i Rimskoj crkvi. Palij je štola od janjeće vune koju Sveti Otac blagoslovi 21. siječnja svake godine, a do podjele novim metropolitima nalazi se u crkvi Sv. Petra uz grob prvog apostola. Idućeg dana u subotu 30. lipnja hodočasnici su se okupili na izvanrednoj audijenciji u dvorani Pavla VI. sa Svetim Ocem. Audijencija je bila priređena za rodbinu, prijatelje i ostale vjernike koji su s novim nadbiskupima-metropolitima doputovali u Rim na svečanost predaje palija. Na audijenciji je sudjelovalo oko tisuću vjernika.
Nakon audijencije riječki su hodočasnici obišli Piazzu Veneziju, Kolosej, crkvu Sv. Marije Aracoeli te crkvu Sv. Petar u okovima. Posljednjeg dana svoga boravka u Rimu u nedjelju 1. srpnja dbiskupije posjetili su baziliku Sv. Petra. (ika – gf/sa)