Istina je prava novost.

Završen dijecezanski proces za proglašenje blaženima 40 mučenika iz Albanije i Kosova

Među mučenicima su i dvojica Hrvata rodom iz Janjeva na Kosovu - fra Alojzije Palić i fra Serafin Kodić

Skadar, (IKA) – Dijecezanski kanonski proces za proglašenje blaženima 40 mučenika iz Albanije i Kosova ubijenih zbog mržnje prema katoličkoj vjeri, a obuhvaća razdoblje od 1913. do 1974., svečano je zaključen 8. prosinca, u Skadru u Albaniji. Među mučenicima su i dvojica Hrvata rodom iz Janjeva na Kosovu – fra Alojzije Palić i fra Serafin Kodić. Uoči svečanog zaključenja procesa u skadarskoj katedrali slavljena je euharistija koju je u zajedništvu s biskupima Albanske biskupske konferencije i biskupom iz Kosova i uz sudjelovanje mnoštva vjernika predvodio umirovljeni pročelnik Kongregacije za kler kardinal Claudio Humes. Poslije euharistije zaključen je dijecezanski kanonski proces za proglašenje “mučenika” slugu Božjih: biskupa franjevca Vincenza Prennusshija i 37 svećenika, redovnika i vjernika laika, među kojima su i fra Serafin Kodić te don Gjon Gazulli i fra Alojzije Palić, također franjevac rođen u Janjevu.
Fra Alojzije Palić rođen je u Janjevu 14. travnja 1878. Na krštenju je dobio ime Matej. Stupio je u Franjevački red gdje je doživotne zavjete položio 8. prosinca 1901. Za svećenika je zaređen u Parmi 20. travnja 1902. Studij filozofije završio je u Skadru dok je teološke studije završio u Bologni i Parmi gdje je i zaređen za svećenika. Vraća se na Kosovo, gdje obnaša službu župnika, i to u Bazëu i Đakovici 1907. te u Peći i Glođanu od 1911. do 1913. Kao župnik u župi Glođane suprotstavlja se nasilnom pokrštavanju muslimana u nekoliko okolnih sela, od strane pravoslavnih, zbog čega biva uhićen i nekoliko dana pritvoren u zatvoru u Đakovici. Dana 7. ožujka 1913. na putu, blizu sela Janosh, crnogorski vojnici skinuli su mu franjevački habit sileći ga da se odrekne svoga franjevaštva i svećeništva da bi prešao pravoslavnoj Crkvi. Kad su uvidjeli njegovu čvrstu vjeru i odluku sve podnijeti radi Krista i Crkve, ubili su ga s pet hitaca iz puške. Nakon nekoliko tjedana nađeno je njegovo neraspadnuto tijelo te je preneseno u crkvu u Zymbi. Fra Alojzije Palić živio je 35 godina, od toga kao redovnik 17, a kao svećenik 10 godina.
Fra Serafin Kodić rođen je u Janjevu 25. travnja 1893. Na krštenju je dobio ime Ivan. Kao redovnik Reda manje braće za prezbitera je zaređen 30. lipnja 1915. Teološki studij započeo je u franjevačkoj bogosloviji u Skadru, a zatim je nastavio u Grazu u Austriji. Obnašao je službu župnika u župama Dushman, Shalë, Prekal, Bushkash, Vukël i na kraju u Lješu (Lezhë), a u svojoj provinciji bio je definitor, ekonom i profesor. Bio je čovjek velike razboritosti i oštroumnosti. Nakon jednog provincijskog sastanka bio je uhićen i okrutno mučen, zbog lažne optužbe i zavjere. Tijekom mučenja i ispitivanja bio je teško ranjen na dušniku te je 11. svibnja 1947. preminuo u franjevačkom samostanu u Lješu, koji je već tada bio pretvoren u bolnicu. Živio je 54 godine, kao redovnik 37, a kao svećenik 32. Bolničarka Marie Ndoja, koja ga je njegovala u vrijeme agonije, pokopala ga je kriomice ispod masline u samostanskom vrtu. Kosti fra Serafina bile su pronađene 16. rujna 1994. Njegovi posmrtni ostaci sada počivaju u zidinama franjevačke crkve Navještenja BDM u Lješu.