Istina je prava novost.

HRVATSKI PREMIJER ZA PREISPITIVANJE FINACIJSKE POMOĆI CRKVI

Katolički tjednik Glas Koncila u broju od 9. travnja objavljuje veliki intervju s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivicom Račanom. Novi je hrvatski premijer odbacio mogućnost tumačenja pobjede koalicije na izborima kao povratak komunizma ili socijalizma u Hrvatsku.

Katolički tjednik Glas Koncila u broju od 9. travnja objavljuje veliki intervju s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivicom Račanom. Novi je hrvatski premijer odbacio mogućnost tumačenja pobjede koalicije na izborima kao povratak komunizma ili socijalizma u Hrvatsku. Račan je uvjeren da će nova vlast uspjeti, ali joj za to treba vremena, no ipak nije zadovoljan brzinom promjena. Govoreći o odnosima Crkve i države socijaldemokratski je premijer rekao kako Vlada želi učinkovito pridonositi jačanju razumijevanja i suradnje s vjerskim zajednicama “posebno s Katoličkom crkvom, s obzirom na njezino značenje u Hrvatskoj”.
Vlada će poštovati ugovore koje Hrvatska ima sa Svetom Stolicom, ali Račan najavljuje i mogućnost izmjena, posebice kada je u pitanju ugovor o ekonomskim odnosima. Pozivajući se na svoj nedavni susret s nadbiskupom zagrebačkim i predsjednikom HBK Josipom Bozanićem, hrvatski premijer nagovijestio je kako bi se financiranje Crkve, u onom dijelu u kojem se ono vrši iz proračuna, ubuduće moglo provoditi tako da ne bude ovisno o proračunu koji je predmet “teške političke borbe i preispitivanja svake stavke”. Račan stoga zagovara “stabilniji financijski odnos između Crkve i države, koji ne bi bio podložan godišnjem političkom ispitivanju”. Pritom je spomenuo kako je skloniji takvim modelima pri kojima bi se više uvažavalo pravo građana da iz jednog dijela poreza sami na kraju godine odluče kome koliko dati.
Ulogu Katoličke crkve u suvremenoj hrvatskoj državi predsjednik Vlade vidi u tome “da svatko radi svoj posao: Crkva svoj, a država svoj”. Sam je, kaže, puno puta isticao svijest o povijesnom i aktualnom značenju Katoličke crkve u Hrvatskoj i u Hrvata i svjestan je “što Crkva može, a politika ne može”. Pritom se nada “da je i Crkva svjesna što ona ne može, a politika može i mora”. Ističe kako je izuzetno važno da na toj liniji Crkva i dalje daje svoj doprinos, “da sudi moralno, ali da ne arbitrira politički”, da bude “integrativna moralna snaga među našim građanima u onoj mjeri u kojoj tolerira i stimulira i različita politička opredjeljenja tih istih građana, jer poštuje demokraciju i pluralizam”. Račan duboko vjeruje kako je uloga Katoličke crkve, “kakvu navješćuje vodstvo Crkve, dobra za Crkvu, dobra za državu, a najbolja za građane ove zemlje i njihovu sposobnost da pokažu svoju vrijednost i svoje pripadništvo demokratskom svijetu”. (sd)
1