Istina je prava novost.

Bosanski Šamac: Posvećena nova župna crkva Srca Isusova

Bosanski Šamac, (IKA) – Pod geslom: “Zastava nas sveta vodi, pobjednika Krista, mučenička krv se na njoj, kao alem blista. Znademo, znademo, za kim stupamo. Vođa je nama Svevišnji Bog, mi ćemo uvijek ostati, uz Krista Kralja svog” posvećena je u nedjelju, 12. kolovoza u Bosanskom Šamcu nova župna crkva Srca Isusova. Predvoditelj euharistijskog slavlja i posvetitelj crkve bio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a suposvetitelj i kum crkve kotorski biskup Ilija Janjić.
Nakon što je domaćem župniku Josipu Janjiću predao ključeve nove crkve, kardinal Puljić blagoslovljenom je vodom poškropio puk i prostore nove crkve, a zatim je zajedno sa župnikom Janjićem i biskupom Janjićem potpisao povelju koju su zajedno s moćima sv. Leopolda Mandića zapečatili u oltar. Slijedio je obred svečane posvete svetim uljem, križeva i glavnog oltara.
U propovijedi je kardinal Puljić istaknuo kako taj događaj govori da mržnja nikada nema posljednju riječ. Božja je zadnja, istaknuo je, te pojasnio značenje i simbol posvete križeva i oltara. Križevi su simbol četvorice evanđelista, a oltar kao središte hrama simbolizira Krista koji je žrtvenik i žrtva. Pozvani smo u ovom hramu prepoznavati svoje posvećenje da bismo susreli sebe i Boga, jer posvetom ovoga zdanja posvećuju se i naša srca, obitelji, cijela zajednica. Pričajte o ovom događaju svojim potomcima da ne zaborave svoje korijene. Životom im svjedočite kako ljubav prema Bogu, svom narodu i Crkvi pobjeđuje. I ne bojte se žrtve, jer samo onaj tko je spreman žrtvovati se može graditi budućnost, poručio je kardinal Puljić. Zahvalio je župniku Janjiću koji je tu živio u vrlo teškim uvjetima i zauzeto gradio kako crkvu kao građevinu i još više živu Crkvu.
Župnik Janjić zahvalio je kardinalu i brojnim donatorima koji su pomogli gradnju crkve. Posebnu je zahvalu uputio vjernicima povratnicima koji u tom kraju sada žive.
Župu Srca Isusova utemeljio je 1900. nadbiskup Josip Stadler. Stara crkva koja je sagrađena 1925. porušene je u ratu 1993. Gradnja nove crkve na istim temeljima i po istom nacrtu započela je 2001. Kamen temeljac s prvom procesijom u gradu blagoslovili su iste godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i biskup Janjić. Uz izgrađeni župni stan crkveno dvorište krase kipovi nadbiskupa Josipa Stadlera i Ivana Pavla II. kao i postaje križnoga puta.
Župa je prije rata imala 1200 vjernika. Do danas ih se vratilo šezdesetak, među kojima tek dvije mlađe obitelji.