Budi dio naše mreže
Izbornik

Objetnica smrti o. Ruperta Rozmarića

Zagreb (IKA )

Bio je poznati vjeroučitelj, propovjednik, pučki misionar, ispovjednik, cijenjeni duhovni vođa i voditelj duhovnih vježbi

Zagreb, (IKA) – U crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu u utorak 5. prosinca slavljena je misa u povodu 15. obljetnice smrti franjevca o. Ruperta Rozmarića (1921-1991) koji je umro u franjevačkom samostanu na Kaptolu 5. prosinca 1991. i pokopan je na Mirogoju.
O. Rupert službovao je po raznim mjestima sjeverne Hrvatske, a najduže u Slavonskom Brodu i Kloštru Ivaniću. Bio je poznati vjeroučitelj, propovjednik, pučki misionar, ispovjednik, cijenjeni duhovni vođa i voditelj duhovnih vježbi. Njegova karizma kao revnog katoličkog svećenika i redovnika sveta života došla je najviše do izražaja u njegovu apostolatu među bolesnicima.
Misu je predvodio i propovijedao isusovac o. Božidar Nagy, nekadašnji vjeroučenik o. Ruperta u Slavonskom Brodu, a koncelebrirali su franjevački provincijal o. Željko Željeznjak, zagrebačkog franjevačkog samostana na Kaptolu o. Matija Koren gvardijan te ostala braća franjevci. Nazočna je bila rodbina o. Ruperta, njegovi nekadašnji vjeroučenici, suradnici i poštovatelji te ostali vjernici.
U propovijedi je o. Božidar ocrtao lik i duhovnu veličinu o. Ruperta, ilustrirajući heroizam njegove pobožnosti i ljubavi prema bližnjemu, napose prema bolesnicima, raznim zgodama iz njegova života. Na kraju propovijedi citirao je nekoliko misli o. Ruperta o svetosti.
Na kraju mise svi su otpjevali pjesmu koju je o. Rupert veoma volio i često pjevao: K suncu prosi svaka roža.