Istina je prava novost.

Zagreb: Uskrsfest 2004.

Ovogodišnji festival povezan je s Nacionalnim susretom katoličke mladeži u Šibeniku te je u revijalnom dijelu nastupila klapa Teuta s himnom toga susreta, a domaćin biskup Ivas pozvao je mlade u Šibenik

Zagreb, (IKA) – Skladba “Moj me Otac daruje” za koju je stihove i glazbu napisao D. Damjanović, a aranžman potpisao O. Dešić, u izvedbi skupine Poklon iz Istre po ocjeni stručnog suda pobjednica je ovogodišnjeg Uskrsfesta, koji je održan na Bijelu nedjelju 18. travnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u organizaciji Ureda za mlade HBK i Hrvatskoga katoličkog radija i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Od 65 prijavljeni skladbi za ovogodišnji Uskrsfest dvadeset njih izvedeno je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tako su na festivalu svoje skladbe izveli Željka Marinović, Čedo Antolić, Otkrivenje, Bruno Krajcar i Kumi, Ivo Šeparović i oktet Bljesak, Antonija Piuković, Ljubo Vuković, Zbor mladih Sv. Nikola Tavelić, Maja Vasilj, skupina Damask, Kefa, Sve boje ljubavi, Ksenija Sobotinčić, Novo svitanje, Poklon, Marko Jašek, VIS Rafael, Navještenje, Nebeski grad i VIS Emanuel. Kako je festival natjecateljskog karaktera, nagrade za prvo, drugo i treće mjesto dodijelio je stručni ocjenjivački sud. Drugo mjesto pripalo je Vis Rafaelu s pjesmom “Stvoreni za nebo”, a treća mjesto Ivi Šeparoviću i Bljesku za skladbu “Molitva duše”.
Od ove godine najbolju pjesmu međusobno izabiru i sami izvođači. Njihova je nagrada pripala skupini Poklon za skladbu “Moj me Otac daruje”. Nagrada za najbolji tekst koju dodjeljuje Glas Koncila pripala je skladbi skupine Damask “Svaki dan s tobom”, čiji tekst i glazbu potpisuje Ana Ostojić, a aranžman T. Eterović. Prvi puta u povijesti Uskrsfesta dodijeljena je nagrada slušatelja radija, koji su za skladbu mogli glasovati putem telefona i web stranice www.uskrsfest.hbk.hr. Nagrada je pripala skladbi “Sveto srce” koju je izvela skupina Sve boje ljubavi. Prvi puta pjesme koje su izvedene na Uskrsfestu puštane su u eter prije festivala, kako bi se i slušatelji mogli uključiti u glasovanje.
Na festivalu su dodijeljena i posebna priznanja i to skupini Žeteoci u povodu 35. obljetnice objavljivanja LP “To nije tajna”, a riječ je o prvoj dugosvirajućoj ploči duhovnih šansona u Hrvatskoj, te Viktoru Lenertu u čast 35. obljetnice izvedbe prve Beat Mise koju su na Uskrs 1969. godine u dominikanskoj crkvi u Dubrovniku izveli Orlandovi dječaci, kasnije poznatiji kao Veritas. Umjetničkom direktoru festivala Slavku Nediću, na njegovo osobno iznenađenje, ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija Robert Šreter dodijelio je priznanje za sve ono što je Nedić kroz svoj život učinio na području duhovne glazbe u Hrvatskoj.
Ovogodišnji festival povezan je s Nacionalnim susretom katoličke mladeži u Šibeniku 24. i 25. travnja. U revijalnom dijelu festivala nastupila je klapa Teuta, koja je izvela himnu nacionalnog susreta, a domaćin toga događaja šibenski biskup Ante Ivas pozvao je mlade na susret u Šibenik te je s klapom zapjevao pjesmu o Gospi Vrpoljskoj.
Festival je izravno prenosilo više radio postaja, a snimala ga je i Hrvatska televizija, koja će ga prikazati u nedjelju 25. travnja. CD Uskrsfest 2004. objavljen je u suradnji HKR-a i Croatia Recordsa.