Istina je prava novost.

Aukcijska prodaja slika za gradnju župne crkve u Šenkovcu

Prikupljeno je 16.300 kuna

Šenkovec, (IKA) – Aukcijska prodaja umjetničkih djela u korist gradnje župne crkve Sv. Jelene u Šenkovcu, župi Čakovečkoga dekanata, održana je 16. travnja u Gradskoj kavani u Čakovcu. Od ponuđene 34 slike, koje su autori darovali župi Šenkovec, prodano je 10 djela te je prikupljeno ukupno 16.300 kuna. Ostale slike zainteresirani će moći kupiti i naknadno, kako bi se prikupila dodatna sredstva za potrebe financiranja radova na gradnji crkve.
Donatorima i kupcima slika na kraju aukcije zahvalio je župnik Vladimir Kolarić. U stankama aukcije slika nastupila je mlada župljanka Janja Crnčec na flauti. Aukcijsku prodaju, kao i prethodnu višednevnu izložbu darovanih slika, priredio je Odbor za gradnju na čelu sa župnikom Kolarićem, koji je uputio zahvale i Likovnoj udruzi sv. Jelena, Knjižnici Šenkovec, te KUD-u Šenkovec. Slike su prikupljene u posljednje tri godine, odnosno od 2002., kada je na blagdan sv. Jelene varaždinski biskup Marko Culej blagoslovio temeljni kamen i početak gradnje. Ovog su proljeća, nakon što su bili postavljeni betonirani temelji, nastavljeni radovi na izgradnji crkve, koju je projektirao arhitekt Petar Stipišić.
Župa Šenkovec utemeljena je 1999. podjelom velike čakovečke župe sv. Nikole biskupa na šest manjih župa, a mjesto je povijesno poznato po nekadašnjem pavlinskom samostanu Sveta Jelena i mauzoleju obitelji Zrinski, od čega je danas ostala samo kapelica Sv. Jelene.