Istina je prava novost.

30 godina misije Hanau

Voditelj misije o. Dominik Marijan Kovač proslavio 35. obljetnicu svećeništva i 60 godina života

Hanau, (IKA) – 30. obljetnica postojanja i djelovanja hrvatske katoličke misije Hanau-Fulda Marburg proslavljena je 13. i 14. prosinca. U toj zajednici već 23 godine pastoralno djeluje o. Dominik Marijan Kovač, franjevac konventualac. Zahvalno misno slavlje s Tebe Boga hvalimo predvodio je i propovijedao provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca fra Ilija Miškić u središnjoj gradskoj crkvi Imena Marijina u Hanau, redovitom okupljalištu hrvatskih vjernika iz južnog dijela biskupije Fulda, a na misi se okupio veliki broj vjernika iz tri grada koji gravitiraju misiji.
Na misi je sudjelovao u ime biskupije Fulda povjerenik za strance mons. dr. Winfried Kurzschenkel, a uz župnika-domaćina suslavio je o. Joakim Dudaš duhovnik za bogoslove iz Makedonije, grkokatolike na studiju u Fuldi. Misno slavlje pozdravnom riječju otvorio je njemački domaćin te crkve dr. Norbert Zwergel, regionalni dekan i župnik Hanaua. Nakon mise bio je domjenak koji su priredili predstavnici Hrvatskoga doma iz Hanaua. U sklopu proslave obljetnice misije, proslavljena je i 35. obljetnica svećeničkog služenja i 60 godina života o. Dominika Marijana Kovača.
Program su uz župnika domaćina vodile Kristina Zinke i Biserka Slaviček. Podijeljena su priznanja i zahvale najzaslužnijim članovima misijske zajednice i suradnicima, među kojima se posebno ističe Ilija Janjić, orguljaš, koji trideset godina svira u misiji, te Friedrich Hensel, koji je dugogodišnji vanjski suradnik-volonter. Na slavlju su sudjelovali i generalni konzul RH iz Frankfurta Petar Uzorinac sa suradnikom, te izaslanik gradonačelnika Guenther Jochen.
Prihod od proslave namijenjen je za memorijalni centar – Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Kulturno-umjetnički dio programa obogatila su djeca hrvatske dopunske nastave pod vodstvom dugogodišnje djelatnice Zorke Lažete, učiteljice djece i mladih. Djecu iz misije pohodio je i sv. Nikola i podijelio im darove.
Duhovna strana toga slavlja događala se kroz bogoslužja i liturgijska događanja kroz cijelu godinu, jer se željelo u proslavu uključiti što veći broj vjernika. U tom smislu tiskana je i prigodna građa: kalendari, naljepnice i preklopnice. Jubilejsko slavlje započelo je 5. srpnja, kada je misiju posjetio riječki nadbiskup Ivan Devčić te podijelio sakrament potvrde 18-torici kandidata.